2012-03-14

Santorum är Romneys utmanare

Det var väldigt tight mellan de tre kandidaterna innan omröstningarna i Alabama och Mississippi. Det är tight även efter omröstningarna, men ändå med en klar segrare: Rick Santorum.

Mitt Romney klarade bara av att komma trea i de båda delstaterna. Han är inte många tiondelar efter Newt Gingrich på andraplatsen, men det är viktiga tiondelar. En tredjeplats kan inte spinnas till någon styrka. Visserligen skulle man kunna säga att Rick Santorum borde vinna betydligt större och bara får 5-6% mer än Romney, som inte alls presterat bra i södern hittills. Men det är inte så media och momentum funkar. Rick Santorum vann klara segrar.

Ron Paul landade runt 4-5%.

Men jag hittar en intressant sak i AP:s delegate tracker. I Alabama vinner Santorum 17 delegater och Romney 10. Inget märkligt. I Mississippi däremot tar Romney 14 delegater och Santorum 13! Gingrich plockar 12 i båda.

Om detta stämmer är Santorums nettovinst av delegater 6 stycken.

Lägg därtill att Romney vinner alla 9 delegater Amerikanska Samoa och med 5% räknat leder i Hawaii (20 delegater) så kommer han troligen vinna en majoritet av delegaterna även denna valdag.

Som jag också skrev igår så kommer trycket på Newt Gingrich blir stort att hoppa av om han inte vinner. En andraplats kan ge honom något sorts argument för att hänga kvar, men det räcker inte långt. Pressen på honom borde bli väldigt stor nu.

Räkningen av röster på Hawaii kan ni följa här.