2012-03-13

Too close to call i södern

Ska bensinpriserna ge Newt ytterligare en comeback?

Det är oväntat jämt i Alabama och Mississippi, de två stora delstaterna i södern som röstar i dag. Men glöm inte Amerikanska Samoa och Hawaii som också röstar idag.

I mätningarna har Mitt Romney presterat över vad många förväntat sig. Det har även Newt Gingrich. De flesta trodde nog att Rick Santorum var favorit i södern, men han ligger först på tredje plats både i Alabama och Mississippi (även om det är väldigt tight). Visserligen passar väljarkåren bra för Gingrich, men det var Santorum som lämnade supertisdagen med mest momentum av de två. Gingrich har fokuserat hårt på bensinpriserna, och möjligen betalar det sig nu.

I Alabama är Gingrichs ledning sammanvägt 0,2%, i den senaste mätningen leder han med 1%, 31% totalt. Romney hittar vi på 30% och Santorum på 29%.

I Mississippi har för få mätningarna gjorts för något bra genomsnitt, men Gingrich leder senaste mätningen med 2%, 33%, mot Romneys 31% och Santorums 27%. I mätningen ett par dagar innan ledde Romney med 8%.

Ron Paul ligger i båda delstaterna på 6-7%.

Alabama och Mississippi fördelar vardera 50 delegater. Men vi ska inte glömma Amerikanska Samao (9 delegater) och Hawaii (20). Det saknas mätningar för dem, men om örikena Guam, Virgin Islands och Marinana Islands kan fungera som måttstock för dessa två så kommer Romney vinna stort även där.

Det innebär i så fall att Romney torde samla ihop kanske 29 delegater där, och landar valresultatet i Alabama och Mississippi ungefär i linje med mätningarna så kommer delegaterna fördelas med 1/3-del var till Romney, Gingrich och Santorum. Om alla dessa om och men faller ut blir Romney även denna valkväll segrare i form av delegater.

Mediamässigt är det dock såklart Alabama och Mississippi som är de stora priserna.

Vinner Gingrich har han - återigen! - gjort comeback.
Vinner Romney har han överträffat förväntningarna, visat att han kan vinna överallt i USA och pressen på Santorum och Gingrich att hoppa av kommer bli stor.
Vinner Santorum kommer han bekräfta positionen som huvudutmanare till Romney och pressen på Gingrich att hoppa kommer bli mycket stor.

Inga kommentarer: