2012-03-07

Romney segrade, Santorum lever vidare, Newt dödsrycker


Det såg länge ut som om Rick Santorum skulle få flest röster i Ohio, men flera stora distrikt rapporterade sent och de gav Mitt Romney segern.

Tack vare stora segrar i MassachusettsVirginia och Idaho kommer han också vara den stora segraren i antalet delegater på supertisdagen.

Men Santorum gjorde tillräckligt, genom segrar i Tennesse, Oklahoma och North Dakota, för att leva vidare.

Newt Gingrich vann klart i hemmastaten Georgia, men det var nog hans sista dödsryckning.

Ron Paul? Han lever sitt eget liv.

Tennesse och Oklahoma är de två mest socialkonservativa delstaterna som röstar hittills. Över 70% av väljarna kallar sig born again christians, jämfört med South Carolinas 65% och Iowas 57%. Skulle inte Rick Santorum kunna vinna här, hade han varit uträknad. Men vinna gjorde han (dessutom tog han hem North Dakota). Det i sig ger honom en rimlig anledning till att han ska fortsätta kampanjen. Jag påminner återigen om de delstater som nu kommer rösta, det är delstater i stil med Tennesse och Oklahoma. Kan Santorum vinna där så står han stark om en 1½ vecka.

Samtidigt kan den tidsperioden vara slutet på Newt Gingrichs kampanj. Han vann som sagt i Georgia, men i övrigt kom han inte bättre än trea. Han kom till och med fyra i flera delstater. En serie vinster för Santorum måste innebära att Gingrich avslutar sin kampanj (men, det är ju Newt vi talar om, osvuret är bäst).

Men låt oss komma ihåg vad det här handlar om: delegater. Du behöver 1144 delegater för att vinna nomineringen och Mitt Romney är den stora segraren om vi tittar på delegater. Han gör rent hus med Massachusetts 41 delegater och kommer vinna nästan alla (Paul gjorde bra ifrån sig och tar tre delegater i ett distrikt) Virginias 49 delegater. En överlägsen seger i Idaho torde ge honom alla 32 delegater och han tar majoriteten delegater i Vermont, som han också vann.
Dessutom bör han vinna majoriteten av delegater i Ohio och plocka upp delegater i de delstater han inte vinner, som exempelvis 7 i Georgia.

Även om Rick Santorum vinner fyra kommande tunga delstater så kommer sedan Illinois, Wisconsin, DC, New York, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, som alla borde vara gynnsamma för Romney. Naturligtvis tillsammans med några delstater mer förmånliga för Santorum, som Louisiana, men överlag blir det fördel Romney efter Alabama, Mississippi, Kansas och Missouri.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det då är möjligt att Santorum står ensam mot Romney (om vi låtsas att Paul inte finns). Det blir intressant att se hur Gingrichs väljare fördelar sig, de torde luta åt Santorums håll. Men hur vi än vrider och vänder på det så är det delegater det handlar om - och då ligger Romney klart bäst till, med troligen 200 delegater fler än Santorum efter supertisdagen.


1 kommentar:

David Holmberg sa...

Ställningen just nu, Alaska inte medtaget, är att Romney har 396 delegater och Santorum 158. Det är ju många delegater kvar att slåss om men det blir tufft för Santorum det här, för de återstående staterna är inte "winner-takes-all" (om jag förstått det rätt), vilket ju gör att Romney också får delegater även om Santorum vinner.

Santorum måste börja vinna stort nu, typ med 60% i delstaterna för att klättra förbi.