2012-03-06

Läget i supertisdag-staterna


Ohio (66 delegater) har länge varit fokus inför supertisdagen, och delstaten lever upp till hajpen. Mitt Romneys ledning, eller vad man ska kalla det, är 0,1%. Trenden är den att Rick Santorum ledde med nästan dubbelsiffrigt för lite drygt en vecka sedan, Romney har snabbt tagit igen, men verkar nu ha planat ut. De senaste mätningarna tyder inte på att Romneys positiva trend fortsätter.

Rick Santorum har en nackdel när det kommer till fördelningen av delegater. Delegaterna fördelas tre och tre utfrån Ohios 18 valdistrikt (plus några som fördelas baserat på antalet röster i hela delstaten). Men Santorums kampanj lyckades inte anmäla sitt delegatande i tre av distrikten vilket gör att de lämnar walk over på nio delegater. När det är så här supertight kan dessa nio mycket väl avgöra vem som lämnar Ohio med flest delegater.

Georgia (76) är Newt Gingrichs hemmaplan. Ett tag såg det ut som hans stora ledning minskade, men den har ökat igen senaste dagarna och han leder nu i genomsnitt med 19,5%.

Tennesse (58) räknades för bara några dagar sedan in som en av Rick Santorums nästan säkra segrar. Nu har avståndet till Mitt Romney raskt krympt från 20% till 2,6%. En Romney-seger här (kombinerat med seger i Ohio) vore ett mycket hårt slag mot Rick Santorums kampanj.

Virginia (49) saknar både Rick Santorum och Newt Gingrich på valsedeln, vilket ger Romney en stor ledning, runt 40% över Ron Paul.

Oklahoma (43) har inga mätningar de senaste två veckorna så vi vet lite om nuläget. 21 februari ledde Santorum med 21%. Det är väl rimligt att anta att den ledningen minskat sedan dess.

Massachusetts (41) är Mitt Romneys hemmaplan och ledningen är nästan 50%.

Idaho (32) saknar mätningar (har ni hittat någon får ni gärna skriva i kommentarerna), men vad vi vet är att det finns gott om mormoner där och dessa är väldigt lojala till Romney. Kandidaterna har kampanjat en hel del där men en gissning är att det är fördel Romney. McCain vann 2008.

North Dakota (28) saknar också mätningar. Romney vann delstaten 2008.

Alaska (27) saknar vi också mätningar för. Den enda som bryr sig om att kampanja där är Ron Paul. Romney vann 2008.

Vermont (17) ligger i nordöstra USA där Romney är stark. Inga mätningar senaste två veckorna, då ledde Romney med 7%. Kan mycket väl ha ökat sedan dess.

Ser vi ett avgörande i kväll? Indirekt är det möjligt, men jag har svårt att se ett scenario där både Newt Gingrich och Rick Santorum hoppar av (Ron Paul kommer aldrig sluta).

Om någon ger sig efter ikväll så ligger väl Rick Santorum närmast till hands, men det bygger på att han inte vinner en enda delstat. Förlorar han Tennesse och trenden har varit densamma i Oklahoma och han förlorar även där så finns det inget riktigt case för varför han ska fortsätta. Newt Gingrich däremot kan troligen luta sig mot en seger i Georgia.

Men kom ihåg vad jag skrev igår - Efter supertisdagen - de kommande delstater är mer gynsamma för Santorum och Gingrich.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Jättebra sammanfattning :)