2012-03-09

Obama måste slå historien för att bli omvald

Jag skrev för tre veckor sedan att det ser ljusare ut för Barack Obama. Arbetslösheten sjunker och förtroendet för ekonomin ökar. Samtidigt pekade jag på att hans approval rating var tvunget att öka. Det har den inte gjort, och för att bli omvald måste Barack Obama lyckas med något ingen president i modern tid lyckats med.

Samtliga presidenter som blivit omvalda har i februari valåret haft en approval rating på minst 50%.

Det är faktiskt så att ingen president, sedan mätningarna började på Eisenhowers tid, har haft ett så dåligt utgångsläge som Obama. Samtliga sju presidenter - även Carter och HW Bush, som inte blev omvalda - hade en approval rating på 50% eller över i slutet eller början av tredje året. Något som Obama inte klarat av.

President Obama nådde senast 50% i maj förra året, efter att Osama bin Laden dödats. Under februari i år var hans genomsnittliga approval rating 45%, samma som i januari.


Trots hyfsat positiva jobbnyheter idag så ligger arbetslösheten still på 8,3%, efter att ha sjunkit ett tag. Förtroendet för ekonomin, som även det förbättrats avsevärt senaste halvåret, har vänt neråt och står nu på -25.

Så är det kört för Obama? Nej, det som jag skrev för tre veckor sedan gäller fortfarande, det ser ljusare ut för Obama. Och låt mig också besvara med en liten historia.

Två män var ute och gick i skogen. Plötsligt griper den ena mannen tag i den andra och pekar förskräckt framför sig mot en träddunge. Där står en björn. Den lyfter på huvudet, tittar på männen och börjar gå i deras riktning. Björnen ökar takten och börjar springa.
Den ena mannen sliter av sig ryggsäcken, drar snabbt av sig kängorna och tar upp ett par löparskor ur ryggsäcken och börjar snöra på sig dom.
- Vad gör du? frågar den andra mannen. Du kommer aldrig kunna springa ifrån en björn.
- Det behöver jag inte göra heller. Jag behöver bara springa ifrån dig.

Ett presidentval är ett val mellan två personer. Du behöver bara vara bättre än motståndaren för att vinna. Obama kanske inte kommer kunna vinna på sin egen prestation, men kan göra det genom att mala ner motståndaren, i stil med vad Bush gjorde med John Kerry 2004.

Om han lyckas återstår att se, vi vet i alla fall att president Obama har ett besvärligt utgångsläge. 

2 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Var hörde du den där björnhistorien? ;)

Mathias Sundin sa...

Hört den på flera ställen, men tror bland annat ur Karl Roves bok, eller minns jag fel?