2012-03-11

Name of the game: delegater

Rick Santorum tog hem en storseger i Kansas. Över 50 procent av rösterna och 33 av 40 delegater. Ändå var det Mitt Romney som i går plockade hem flest delegater, via öar vi knappt hört talas om.

Romney vann i Guam, Northern Mariana Islands och Virgin Islands, med totalt 27 delegater varav Romney fick 25. Han vann också 8 delegater i den utdragna omröstningen i Wyoming och 7 delegater från andraplatsen i Kansas. Totalt 40 delegater.

Santorum vann, förutom de 33 i Kansas, 3 delegater i Wyoming.

Så trots en uppmärksammad, och överlägsen, seger för Santorum i Kansas var det Romney som tog hem dagen delegatmässigt, 40 mot 36.

Att vinna nomineringen handlar om att nå först till 1144 delegater. Då är det bra att ta hem 40 delegater på dagar då motståndarna tar hem storsegrar.

Men naturligtvis är delegater inte det enda det handlar om. I det långa loppet ja, men segrar, likt den i Kansas, ger positiv media och ökar Santorums chanser att vinna i de delstater som röstar nu på tisdag. Samtidigt ger Romneys delegatervinst honom möjligheten att hålla tillbaka Santorums momentum och påpeka att Romneys seger är ännu närmare nu, än den var innan lördagens omröstningar.

Som ett litet tillägg kan det vara värt att påpeka att den första mätningen för Illinois har kommit. Romney leder, som väntat, men med väldigt liten marginal. 35% mot Santorums 31%. Illinois var tänkt att vara Romneys comeback efter väntade förluster i Kansas, Alabama, Mississippi och Missouri. Det kanske inte blir så lätt som många, inklusive jag själv, trott.