2012-03-05

Efter supertisdagen

Supertisdagen blir väldigt spännande - inte minst eftersom Romneys ledning är 0,2% i Ohio och Santorums stora ledning i Tennesse nästan är utraderad - men det är inte alls säkert att nomineringsstriden avgörs då. Både Newt Gingrich och Rick Santorum har nämligen anledning att hänga kvar ett tag till.

Efter supertisdagen kommer nämligen ett antal delstater där de två har inbyggda fördelar emot Mitt Romney. Mellan 10 och 17 mars röstar Kansas, Alabama, Mississippi och Missouri.

Alabama och Mississippi är delstater i Södern, Missouri har Santorum redan vunnit en gång (i något sorts provval) och Kansas är mer socialkonservativt lutande och vanns 2008 av Mike Huckabee. Tillsammans fördelar de 182 delegater.

Några mindre röstar också - Virgin Island, Hawaii och Samao - men fördelar bara 38 delegater.

Säg att Rick Santorum vinner i samtliga fyra stora delstater, då är han tillbaka från eventuella bakslag på supertisdagen.

Det som sedan kan skifta det tillbaka till Romney är stora Illinois, med 69 delegater, den 20 mars.

Nu ska vi såklart inte räkna med att dessa delstater är automatiska segrar för Santorum eller Gingrich. Santorum hade en ledning på över 20% i Tennesse för bara några dagar sedan. I en mätning leder nu Romney med 1%. Kan Romney vinna Tennesse kan han vinna andra delstater i Södern också.

Men trots det så är ändå utgångsläget efter supertisdagen mer gynnsamt för Santorum och Gingrich än för Romney.


1 kommentar:

Joel sa...

http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2012/03/04/romney-could-win-majority-of-super-tuesday-delegates/

Låter ju lite annorlunda, men den kanske bygger på äldre data?