2012-02-21

Romney vs Santorum i nattens debatt

UPPDATERING: Debatten är den 22/2.


Vi vande oss med debatt varje vecka, nu har det gått nästan en månad sedan sist. Men i natt drabbar de fyra kvarvarande kandidaterna ihop igen. Det blir den enda debatten innan Arizona och Michigan röstar den 28 februari och den enda debatten innan ytterligare tio delstater röstar på supertisdagen 6 mars.

Sedan sist har Rick Santorum tagit över ledningen i de nationella mätningarna. Hos RealClearPolitics leder han i snitt med 6% och hos Gallup, som mäter varje dag, är hans ledning 10%.

Santorum hade också en stor ledning i Michigan, men den krymper nu snabbt. I den allra senaste är Mitt Romney tillbaka i ledningen. I Arizona har Romney hela tiden behållt ledningen, men de minskade avsevärt förra veckan. Enligt den senaste mätningen kan avståndet ha ökat igen.

Anledningen till Romneys förbättrade siffror stavas sannolikt hårda attacker på Santorum både direkt från Romney och i massiv teve-reklam från Romney-kampanjen och hans super-PAC.

Det har nu kommit siffror på hur mycket Romney och hans super-PAC spenderade i januari, och det är avsevärda summor. Romney-kampanjen gjorde av med 18,7 miljoner dollar, samtidigt som de bara fick in 6,4 miljoner i ny fundraising. Hans super-PAC brände 14 miljoner och fick in 6,6 miljoner. Trots det fanns det en del pengar kvar i kassakistan, 7,7 miljoner för Romney och drygt 16 miljoner för PAC:en.

Newt Gingrich fick in 6,5 miljoner i januari, Ron Paul 4,5 miljoner, samma som Rick Santorum. De tre hade vardera bara drygt 1,5 miljon i kassakistan, som i Gingrichs fall helt äts upp av skulder.

Så även om Romneys finansiella situation inte alls är lysande så är den klart bättre än för de andra tre. Dock ska sägas att Sheldon Adelson, som tidigare satsat 11 miljoner i en super-PAC som stödjer Gingrich, har lovat ytterligare minst 10 miljoner.

Vad står på spel i kvällens debatt?

I huvudsak kommer det bli en batalj mellan Mitt Romney och Rick Santorum. Romney måste bromsa Santorums momentum och Santorum måste effektivt slå tillbaka Romneys attacker.

För Newt Gingrich handlar det om att åter bli relevant. Han harvar nu på 13-14% i de nationella mätningarna och måste få lite vind i seglen inför supertisdagen, då bland annat hans hemmastat Georgia röster. Vi har ju sett förut att Gingrich har lyckas använda debatterna för att göra comeback. Klarar han det ytterligare en gång?

Ron Paul då? Tja, hans kampanj tycks gå på tomgång. Ingen vinst i någon delstat. Vad han skulle hitta på i debatten för att ändra på det vet jag inte.

Debatten sänds på CNN med start kl 02 svensk tid. Häng gärna med på Twitter: @MathiasSundin och #ampol.

2 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Debatten är imorgon, inte i natt ;) Såvida nu inte jag fått det hela helt fel...

Mathias Sundin sa...

Ja, herregud! Vilken miss. Jag bokade in en intervju i morgon om debatten, därför jag blev vilsen. Tack!