2012-02-17

Det ser bättre ut för Obama

Barack Obamas chans till omval ser allt ljusare ut. Hans egen approval rating tickar upp samtidigt som arbetslösheten sjunker och den amerikanska allmänheten blir mer optimistisk.

Eller mindre pessimistisk, är nog mer rättvisande. Det råder ingen optimism i USA, men den nattsvarta pessimismen har blivit gråare och fortsätter det så här kanske president Obama kan säga i oktober att det är Morning again in America.

Klicka för större bild.
Som ni kan se på grafen är förtroendet för ekonomin fortfarande på minus, -20. Men det är avsevärt mycket högre än vad det var bara för ett halvår sedan, då det dippade på -54.

Arbetslösheten har tickat ner från över 9% i slutet av förra året till 8,3% nu.

Samtidigt har hans approval rating nått plussiffror de senaste veckorna. Hos RealClearPolitics får han i skrivande stund godkänt från 48,5% och ej godkänt från 46,9%.

Gallup pekar på att ingen president i modern tid har blivit omvald med en approval rating under 50% i mars valåret.

Klicka för större bild.

Barack Obamas omval är inte klappat och klart ändå. Det är hans siffror på valdagen i november som avgör och mycket kan hända fram tills dess.

En anledningen att arbetslöshetssiffrorna sjunkit är att en del trott att det inte är någon idé att söka jobb och slutat göra det. De räknas då bort i statistiken. Blir klimatet positivare kanske de försöker igen, och arbetslöshetssiffrorna kan då gå upp.

Naturligtvis finns också risker i omvärlden. Ett EU-land kan falla och skapa en ny ekonomisk kris till exempel.

Om något sådant inträffar kan den amerikanska allmänheten surna till snabbt igen. Titta bara på siffrorna ovan för det ekonomiska förtroendet. De var faktiskt bättre för ett år sedan. I februari 2011 låg de på -18, idag på -20. På bara ett halvår sjönk de sedan till -54.

Det är alltså svårt att tippa höstens utgång redan nu. Just nu kan vi i alla fall säga att siffrorna rör sig i rätt riktning för president Obama och att dessa indikatorer troligen avgör valutgången.


Inga kommentarer: