2012-02-05

Kingen glider in

Mitt Romney blev som väntat kung - eller king som det heter på svenska nu för tiden - i Las Vegas och Nevada. Om det var tack vare eller trots Donald Trumps endorsement låter jag vara osagt. 

Rösträkningen är visserligen inte klar, och märkligt seg, men alla mätningar inför, entrance polls och det inledande valresultatet säger samma sak: Romney kommer vinna stort.

Det intressanta som återstår att se i Nevada är om Ron Paul eller Newt Gingrich kommer tvåa. Mätningarna inför pekade på Gingrich för andraplatsen, men entrance polls - när folk går in till caucus-lokalerna - visade att Paul kan ta hem den istället.

Från entrance polls kan vi hitta lite annat smått och gott:

  • 44% tycker att "can defeat Obama" är viktigast hos den kandidat de väljer. 74% av dom röstade på Romney.
  • 17% tycker att "true conservative" är viktigast hos kandidaten. 45% röstade på Paul, 5% på Romney.
  • 20% tycker att "strong moral character" är viktigast hos kandidaten. 1% röstade på Gingrich.
  • 26% av de röstande var mormoner. 91% av dom röstade på Romney.
Mitt Romney var återigen i sitt vinnartal helt fokuserad på president Obama. Ron Paul och Rick Santorum var inte ens i delstaten och Newt Gingrich höll en presskonferens istället för traditionellt rally.


Gingrichs har haft få events i Nevada och istället suttit i möten kring den långsiktiga strategin för kampanjen. Han säger att han ska fortsätta kampanjen ända till Tampa, där det republikanska konventet hålls.
Vad hans nya strategi har jag inte lyckats utröna från nyhetsrapporteringen. Media verkar också förvirrade. Eller så är det Gingrich-kampanjen:

Gingrich sa att han vid tiden för primärvalet i Texas så kommer han vara front runner. The Fix påpekar att ingen just nu vet exakt när primärvalet i Texas kommer hållas.

Under den kommande veckan tänker han i alla fall kampanja i Colorado och Minnesota, som röstar på tisdag. Sedan åker han till Ohio, som röstar på supertisdagen, för en tvådagars bussturné. Efter ett par dagars vila i Washington blir det Kalifornien, som röstar i juni(!), i tre dagar.

Detta låter i mina öron som en tämligen bisarr strategi. Varför i herrans namn åka till Kalifornien? Det är bara fånigt. Om Gingrich fortfarande har en chans i juni så kommer tre dagar i februari vare sig göra till eller från. Om han hade allt tid i världen, visst. Men det har han ju som bekant inte.

Gingrichs chans består i att kriga på till den 22 februari och hoppas på en homerun i debatten och att Rick Santorum lägger ner sin kampanj någon gång innan supertisdagen.

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Ekot.

2 kommentarer:

magnus sa...

Ja, och Santorum bör lägga ned före supertisdagen (fast han vann en opinionsundersökning head-to-head mot Obama) vilket Roger L Simon förklarar retoriskt men övertygande och läsvärt:

"Republican Nomination: The Fat Lady Sings at The Venetian but the Losers Aren’t Listening"

Mathias Sundin sa...

Det kan ändras snabbt =)