2012-02-09

Först till 1144

1144 delegater krävs för att vinna den republikanska presidentnomineringen. Som striden just nu artar sig kan den mycket väl avgöras först när någon kandidat när det antalet delegater.

När Barack Obama och Hillary Clinton fightades 2008 nådde ingen av dem över 50% +1 delegater i primärvalen. Det krävdes superdelegater (enskilda personer) för att Obama skulle nå gränsen. På republikanska sidan hade John McCain en lättare väg till nomineringen, men det tog ändå ett tag. Totalt förlorade han 19 delstater och nådde över delegatgränsen först på supertisdagen i mars.

Skillnaden då mot nu var att fler delstater och fler delegater hade fördelats fram till och på supertisdagen, och att fler delstater hade winner takes all. Årets nomineringsstrid är alltså utformad på ett sätt som gör det troligare med en långdragen kampanj.

Den här bilden illisturerar bra hur det ser ut.


Det är först en bit in i mars som det är ens är teoretiskt möjligt att nå 1144 delegater och då krävs att man vinner med 100-0 i alla delstater.
Klicka för större bild.
 The Fix har en jättebra genomgång av de kommande valen. Jag sammanfattar lite av den nedan:

28 februari
Arizona med winner take all och 29 delegater är största priset. Michigan delar samma dag ut 30 delegater, men gör det proportioneligt. Mitt Romney har inbyggda fördelar i båda. Arizona med hyfsat stor (men mindre än Nevada) mormonsk befolkning. I Michigan är han född och uppvuxen och hans far var guvernör där. Men underskatta inte Santorums chanser där.

6 mars, supertisdagen
10 delstater - Georgia, Massachusetts, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, Virginia, Alaska, Idaho och North Dakota - fördelar 437 delegater.

Ohio har 66 delegater och de delas ut och tre och tre utifrån valdistrikt. Vinnaren i ett distrikt tar alla tre delegater. Det finns alltså god chans för en stark kandidat att ta hem en stor del av delegaterna. Det finns ingen klar favorit.

Georgia är Newt Gingrichs hemmastat och har flest antal delegater, 67 stycken. Tennessee är i södern där han ska vara förmodat stark, och även här finns det gott om delegater, 55 st. I Virginia (46 delegater), där Gingrich bor numera, skulle han kunna vara väntat stark också, men han finns inte valsedeln. Det gör inte Rick Santorum heller, men det gör Romney.

Romney lär också ta Massachusetts (36), hans hemmastat, och troligen också nordöstra grannen Vermont (17).

Oklahoma (40) är en blandning av södern (Gingrich?) och midwest (Santorum?).

Efter supertisdagen fortsätter  mars med flera delstater i södern. Mitt Romney behöver nog alltså samla på sig gott om delegater supertisdagen, annars skulle han kunna tappa ledningen där någonstans. Den 3 april kommer tungviktaren Texas med 155 delegater. Gissa om Rick Perry får en del telefonsamtal.

Det alltså mycket väl bli utdraget. Racet kan också ändra karaktär igen. Säg att Mitt Romney tar hem Arizona och Michigan och följer upp med rent hus på supertisdagen. Då är det i praktiken över.

UPPDATERING: Rick Perry har ju endorsat Newt Gingrich. Det hade jag alldeles glömt bort!

2 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Supertisdagen 2008 var den 5 februari, vilket ytterligare ökade betydelsen av McCains segrar i South Carolina och Florida.

magnus sa...

Läser på Hotair.com en som tror att Santorums opinionsresultat i Pennsylvania, där han och Romney är i delad ledning, kanske säger något trots att det är hans hemstat. Opinion där kanske spiller över i grannstaten Ohio och då kan han vinna en stor stat på supertisdagen. Spekulativt?

-
Läste även detta ööövertygande varför Santorum tar hem allt. Och när jag såg Santorums position i klimatfrågan var jag såld!

;-)