2012-02-13

Två viktiga icke-förluster för Romney

Mitt Romney vann både omröstningen i Maine och den på konferensen för konservativa i Washington, CPAC.

Kanske var det ännu viktigare för honom att undvika förluster, än att vinna. Hade Romney förlorat ytterligare ett nomineringsval hade det spätt på hans negativa trend efter förlusterna i Missouri, Minnesota och Colorado. En vinst vänder inte trenden och gör den positiv, men den hejdar en accellererande negativ trend.

Vinsten på CPAC, bland de mest konservativa aktivisterna, var överraskande. Många tippade på att Rick Santorum skulle vinna, och han anklagade Romney-kampanjen för att ha riggat omröstningen genom att fylla på med egna supporters. Så var det säkert, men en vinst var det hur som helst.

Helgens stora förlorare var Ron Paul. Det snackades för några veckor sedan om - och hans kampanj satsade på det - att skulle kunna vinna en eller flera delstater som har nomineringsmöten, caucus. Det har inte skett. 36% och en andraplats, som han fick i Maine, är verkligen inget dåligt resultat, men det är ingen vinst. Han vann inte heller någon av de tidigare delstaterna med caucus.

Dessutom vann Ron Paul inte omröstningen på CPAC, vilket han gjort två år i rad. Men han var inte heller på plats - vilket Romney, Gingrich och Santorom var - och satsade i övrigt inte på CPAC i år. Därför är förlusten inte så hård.

Sammantaget tror jag att luften kan börja pysa lite i Paul-kampanjen.

Kampanjanerna får nu lite tid att andas. Den 22 februari är nästa debatt och Arizona och Michigan håller primärval den 28 februari.

Resultat i Maine
Romney 39%
Paul 36%
Santorum 18%
Gingrich 6%

Resultat på CPAC
Romney 38%
Santorum 31%
Gingrich 15%
Paul 12%

Inga kommentarer: