2012-02-08

Rickrolled


Rick Santorum rullade verkligen över Mitt Romney i nattens tre omröstningar. Och han gjorde det rejält.

Santorum hoppades efter Florida på Missouri. Han sa att eftersom Newt Gingrich inte fanns på valsedeln så skulle den delstaten blir det verkliga testet mellan honom och Romney. Santorum vann mycket övertygande med 55% mot Romneys 25%. Omröstningen var en ren skönhetstävling, resultatet har ingen som helst direkt påverkan på delegaterna och Romney ignorerade delstaten, men genom den stora segern blev Santorum den klart vackraste kandidaten.

I Minnesota har Tim Pawlenty (också en av kvällens verkliga förlorare) jobbat hårt för Romney och han själv åkte dit efter Florida och kampanjade. När kampanjen såg att Santorum låg i pole position drog de sig undan och valde att fokusera på Colorado. Santorum vann med cirka 45% av rösterna och Romney kom inte ens tvåa. Han slutade trea med ynka 17%.

Colorado var den delstat med starkast relation mellan valresultat och antal delegater, därför satsade Romney-kampanjen hårdast där. Santorum har också varit där en hel del och kampanjat. I mätningarna precis inför ledde Romney, men Santorum kom starkt på spurten och lyckades dessutom precis ta sig över 40% av rösterna. Romney tvåa med 35%.

Så trots att inga delegater utses direkt utifrån valresultatet (se mitt inlägg från igår) så råder det ingen tvekan om att Rick Santorum är kvällens stora vinnare. Han har nu en verklig chans att bli Romneys huvudutmanare. Lägg därtill att Newt Gingrich hade en riktigt bedrövlig kväll, med 13% i Colorado och 11% i Minnesota, så stärker det ytterligare Santorums position.

Långsiktigt är Mitt Romney fortfarande favorit, men jag tror att Santorum är svårare att brotta ner än Gingrich. Hittills har kritiken inriktats mot att han tagit mot och sökt massa så kallade earmarks under tiden som senator. Det är på långa vägar inte lika tungt som Gingrichs baggage. Vi får se nu var Romney-kampanjen laddar artilleriet med.

Den 11 februari får vi reda på resultatet i Maine (som röstar mellan 4-11/2) och sedan får vi vänta ända till 28 februari Arizona och Michigan har primärval, där delegater utses. Santorums segrar ger honom pengar och media att på allvar ställa upp i dessa två delstater och kanske även att bygga organisationer i de delstater som röstar på supertisdagen 6 mars.

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Ekot.

4 kommentarer:

Micke sa...

Hur ser fördelningen av delegater ut just nu? Har ingen koll på vilka stater som har "vinnaren tar allt", förutom Florida.

Mathias Sundin sa...

Romney 107, Santorum 45, Gingrich 32, Paul 9 enligt http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/politics/primary-tracker/

Då har de räknat in Colorado och Minnesota, som är non binding caucuses.

Tobias Levander sa...

Något jag inte fattat förrän nu är att resultatet från Iowa också är nästan helt betydelselöst när det gäller att utse delegater till konventet. Iowa betyder bara något för att de är först ut i kalendern.
Därmed borde tisdagens resultat tillmätas samma vikt som resultatet i Iowa (ja större vikt, då det handlar om större delstater), men så kommer förstås inte att ske.
Ska man komma med en lite spydig kommentar, då är det att dessa resultat visar vad stöd från Donald Trump är värt.

Mathias Sundin sa...

Hehe ne, Trump ska nog hålla sig till hus och teve.