2012-02-28

Det blir spännande i Michigan, inte i Arizona

Natten blir troligen spännande. Inte i Arizona, där leder Mitt Romney stort över Rick Santorum, men i Michigan - delstaten han föddes och växte upp i - är det oerhört jämnt. 

Vi börjar med Arizona. 29 delegater och winner takes all. Den som får flest röster kommer få alla delegaterna. Mitt Romney leder klart med i snitt 15,5% i mätningarna. I delstaten finns en betydande mormonsk population, vilket ger honom ett försprång. 

Så till mer intressanta Michigan, med 30 delegater. Romneys försprång är ynka 1,5% och det finns ingen tydlig trend. Santorum ledde för någon vecka sedan hyfsat stort, sedan har Romney tagit ifatt, tog ledningen och den såg ut att bli betryggande, men då bromsade det in och vände igen. I de två senaste mätningarna är Romneys ledning endast 1%.

Men Michigan är inte en winner takes all. Istället avgörs valet i kongressdistrikten. 14 distrikt med två delegater vardera. Där tar vinnaren i distriktet båda delegaterna. Så det kan mycket väl bli så att den som får flest röster i hela delstaten ändå får färre delegater, om motståndaren vinner flest distrikt. Endast två delegater fördelas genom det totala antalet röster.

Nationellt har Mitt Romney tagit tillbaka kommandot. Hos Gallup har ett stort skifte skett senaste dryga veckan. Tidigare ledde Santorum med upp till 8%. Nu leder Romney med 5%. Det är en skillnad på 13 procentenheter på ungefär en och en halv vecka. De stora effekterna har kommit efter debatten, men trenden inleddes innan.

Både Newt Gingrich och Ron Paul ligger utom räckhåll för segern i båda Michigan och Arizona, men Gingrich har hyfsade siffror i den senare.

Valvakan börjar klockan 01.00 på CNN. Häng gärna med på @MathiasSundin och #ampol.


Inga kommentarer: