2012-01-07

Två debatter efter varandra

Inom loppet av 12 timmar håller republikanerna två debatter. Båda här i New Hampshire. Den första i kväll kl 21, klockan 03 svensk tid, av och med ABC News. Men den andra, hos MSNBC, passar Sverige mycket bättre tidsmässigt. Klockan nio på förmiddagen här i USA, klockan 15 på söndag eftermiddag i Sverige.

Att mycket står på spel behöver knappast påpekas. Här är lite tankar kring debatterna och kandidaterna.

Så här laddade Romney för debatten i morse. Tittar ni noga ser ni en viss bloggare i bakgrunden. Mitt har nyss hälsat på mig, därav glädjen.
Mitt Romneys uppgift är densamma som han haft i samtliga debatter: inga misstag och försvar mot attacker. Hittills har han, med ett par undantag, varit ofelbar i debatterna. Det är en stor anledning till att han så stadigt legat mellan 20-25 procent när andra gått upp och ner. 

Han har sällan varit ensamt hackkyckling i debatterna. Oftast är den någon annan kandidat (den som för tillfället har varit i ledningen) som fått utså flest attacker. I de här två debatterna borde han stå i centrum, men samtidigt kommer det nog vara en del slagsmål mellan de andra. 
Rick Perry måste exempelvis plocka ner Rick Santorum på jorden om han ska ha någon chans i South Carolina.

Santorum har fått stå längst ut på kanten i alla debatter. Nu lär han hamna i centrum, bredvid Romney. Han kommer få fler frågor och betydligt mer talartid. Han har gjort en blek figur i flera debatter, men egentligen inte så mycket på grund av egen förskyllan. Det är just det begränsade utrymmet som varit till hans nackdel, svaren har varit bra och han visar ständigt hur han behärskar flera policy-områden.

Jag har nyss varit på ett kampanjmöte med Santorum, som skulle varit inne i en liten general store, men fick flyttas utomhus på grund av den massiva mängden människor som kom dit. Gång på gång under anförandet och när han svarade på frågor gav han sig på Mitt Romney. Det kan vi nog förvänta oss i debatterna också. Han måste framstå som huvudutmanare, och gärna hitta en eller ett par sprickor i Romneys rustning.

Jag och Rick (i sweater vest igen!) håller kampanjmöte.  Fast det vara bara han som höll låda hela tiden.
Ron Paul är Ron Paul och kommer köra på som vanligt. Jag gissar att den andra kommer passa på och tala om vad han tycker om vad USA ska göra med Iran och annat som de tror att folk kommer bli skraja om de hör. Paul ligger runt 20 procent i New Hampshire. Väljare som de andra väldigt gärna vill åt.

Jon Huntsman har satsat allt på New Hampshire, och han ser ut att förlora. I de flesta mätningar orkar han inte ens upp i tvåsiffrigt. Ska han ha någon som helst chans måste han verkligen göra avtryck i debatterna. Det har han bara gjort i en debatt hittills och han måste leverera klart mycket bättre än i den.

En som har en gås oplockad med Romney är Newt Gingrich. Han som ledde så sent som en dryg vecka innan Iowa. Han var bitter på valkvällen och dolde det inte det minsta. Inte verkar det gå över heller. Han fortsätter att tjata om attack adsen mot honom. På det sättet kan han omöjligt vinna. Vi får se om han tar på sig uppgiften som Romney-dräpare i debatterna, eller om han gör ett seriöst försök till comeback.

Häng gärna med på Twitter under debatterna: @MathiasSundin, #ampol.

Inga kommentarer: