2012-01-07

Good Newt, Bad Newt

Good Newt är trevlig, underhållande, smart och rolig. Bad Newt är tjurig, småsint och ostabil. När jag var på ett kampanjmöte med Newt Gingrich i Lebanon, New Hampshire, såg jag båda två.

Gingrich väntar på att få börja tala.
Han inledde, föga förvånande, i början på 1900-talet. Kampanjmötet anordnades av ett sjukhus med tillhörande forskning. Därför kastade sig Gingrich logiskt nog över flygets barndom och berättade i tio minuter om bröderna Wright. Han lyckades dock landa (höhö!) i medicinsk forskning.

Trots en inledning på en dryg kvart sa han inte ett ord om politik. Han skämtade, var underhållande och trevlig. Good Newt. Därefter lämnade öppnade han för frågor. En man jämförde honom, under tiden som talman, med en terrorist och menade att han hade hållit landet gisslan.

"Jag begriper inte ens halva din fråga, vad menar du?" sa Bad Newt tjurigt.

Det var en taskig fråga, men ingen annan kandidat hade svarat så ilsket.

Mannen förklarade, och Bad Newt sa att det var bra, för nu begriper han i alla fall vad mannen hade sagt, vilket var omöjligt första gången.

När han sedan svarade återkom Good Newt gradvis och han var kvar sedan hela mötet. Och inte en enda gång nämnde han någon motståndare.


Trots att Bad Newt tittade fram en liten stund så gillar jag honom klart mycket mer än innan. Han var smårolig, verkade ärligt gilla och ha respekt för publiken, det osade kunnighet om honom.

Jag sitter där och tänker att alla denna kunskap skulle komma väl till hands i Vita huset. Men inte som president. Kanske vore han mer lämplig som vicepresident? Inget avgörande ansvar, ingen Bad Newt som håller i kärnvapenkoderna, men tonvis med kunskaper.
Efteråt hoppade jag fram och presenterade mig och frågade om vi kunde ta en bild ihop. Det kunde vi så gärna göra. Han log till och med. Men sedan gick han iväg direkt utan att titta på mig, som jag sett tidigare på något YouTube-klipp att han gör. Otroligt oproffsigt!

Överlag har jag ändå en positivare bild av Newt Gingrich än tidigare, men utgångsläget var visserligen inte så bra för honom.

The Good, The Bad and The...?

1 kommentar: