2012-01-27

Romney knockade Gingrich

Hej då, Newt.
Debatten var Newt Gingrichs chans att komma tillbaka. Han faller i mätningarna i Florida och för att vinna där behövde han ett framträdande i klass med debatterna i South Carolina. Istället var det en pånyttfödd Mitt Romney som dominerade. Och inte bara dominerande, han slog knockout på Gingrich.
Men glöm inte bort Rick Santorum och Ron Paul, de var bra.

Här är mina omdömen om debattörerna:

Mitt Romney

Han levererade två eller kanske tre knockoutslag mot Newt Gingrich.

Det första var när Gingrich kallade honom "anti-immigrant". Med mer kraft än någonsin tidigare i debatterna sa han att det var "repulsive" och att Gingrich borde be om ursäkt. Sedan pläderade han för laglig invandring och mot illegal invandring.

Den andra slaget kom om Fannie Mae och Freddie Mac. Romney fick en fråga om bolagen och gick direkt till attack på samma sätt som i förra debatten, att Gingrich jobbat för Fannie & Freddie. Men det var inte det som var knockout-slaget. Innan debatten hade Gingrichs kampanj fört fram att Romney ägde aktier i Fannie & Freddie. Det förklarade Romney var genom en fond, alltså inget direkt ägande - och så slog han tillbaka: "Har du kollat dina egna investeringar?" Konstpaus. "Du äger också aktiefonder som har investerat i Fannie & Freddie."Vid både tillfällena hade Gingrich svaga svar.

Romney gjorde bort sig när han fick en fråga om en reklamfilm som attackerar Gingrich. Han påstod att han inte visste vad som sades i reklamfilmen, vilket är märkligt oavsett om det är sant eller inte.

Hans svar om att han inte var så politisk på 80- och 90-talet kändes väldigt falskt (då han bland annat gav pengar till en demokrat). Hans pappa hade varit guvernör och presidentkandidat och hans mamma ställde upp i ett presidentval. Klart Mitt Romney var väldigt politiskt insatt

Han var inte felfri, men överlag en stark insats och attackerna mot Gingrich var mycket effektiva.

Newt Gingrich

En av hans svagare insatser. Han tog bara chansen att bråka med programledaren en gång. I debatterna med Romney var han förvånansvärt svag. Han klarade inte alls att slå tillbaka med samma kraft som han blev attackerad. Dessutom missade han ett par tillfällen att attackera Romney, till exempel om Romneycare och när Ronald Reagan debatterades hade han ett gyllene tillfälle att få till ett storbråk om Romneys tidigare avståndstagande från Reagan.

Rick Santorum

Överlag en stark insats, men framförallt var han riktigt bra när han pucklade på Romney om Romneycare. Han var kraftfull och Romney sa att det var inget att bli arg över, vilket nog många väljare tycker att man ska vara.

Han, precis som Paul, gynnades av att de inte var en del av Gingrichs och Romneys hackande på varandra. Det fick dem att framstå som de vuxna i debatten. Santorum utnyttjade även det för att försöka få debatten att handla om riktiga frågor, inte Romneys och Gingrichs attacker på varandra.

Ron Paul

Han var rätt rolig och avslappnad. Lyckades dessutom hålla sig borta från de områden där han stöter bort flest väljare. Jag tror att han står stark inför de fyra caucus-stater som kommer efter Florida.


DN, SvD, Expressen, Aftonbladet.

4 kommentarer:

magnus sa...

Såg bataljen i efterhand, men tyckte inte Newt klarade sig så dåligt som vissa sa. Hans tapp i opinionen började från förra debatten, men iofs vann han inte heller detta utan försvann lite.

Såg en primary/caucus schedlule. Närmaste datum:

31 January Florida (primary)
4 February Nevada (caucus)
4–11 February Maine (caucus)
7 February Colorado (caucus)
Minnesota (caucus)
Missouri (primary)
28 February Arizona (primary)
Michigan (primary)
3 March Washington (caucus)

Bör vara klart där, eller?

magnus sa...

Nej, super-tisdagen såklart! Glömde den? :)

6 March 6 Alaska (caucus)
Georgia (primary)
Idaho (caucus)
Massachusetts (primary)
North Dakota (caucus)
Ohio (primary)
Oklahoma (primary)
Tennessee (primary)
Vermont (primary)
Virginia (primary)

Mathias Sundin sa...

Han hade behövt vara överlägsen, det var väl i huvudsak det som var Newts problem att han inte var.

Ja, 6 mars borde det verkligen vara klart. Men troligen i praktiken innan dess.

jasonbob sa...

curry 7 shoes
supreme clothing
supreme shirts
moncler
lebron 15
supreme
golden goose superstar
lebron 16 shoes
steph curry shoes
balenciaga sneakers