2012-01-26

I kväll är Gingrichs sista chans

Det är oerhört dumt att komma med tvärsäkra förutsägelser i denna republikanska nomineringsstrid. Alltså inget som hindrar mig.

Newt Gingrich har kollapsat och rest sig två gånger. Han kan nu vara på väg att kollapsa en tredje, nu när Romney åter leder i Florida. Gör han det är det kört (återkommer alldeles strax till anledningen). Därför är debatten i kväll hans sista chans. Han måste slå en homerun i stil med debatterna inför South Carolina. Lite snubbel från Romney hjälper såklart också.

Men varför är detta hans sista chans? Jo, efter denna debatt är det nästan en månad till nästa. Den 22 februari i Arizona. Debatterna har varit den helt och fullt avgörande - men inte nödvändigtvis enda - faktorn i Gingrichs båda comebacker. Om Gingrich inte återhämtar sig inför den 31 januari då Florida röstar så går en ocean av tid utan någon ny chans i en debatt.

Efter Florida kommer Nevada, Maine, Colorado, Minnesota och Missouri att rösta. De fyra första är caucus-stater där organisation spelar större roll, vilket borde gynna Mitt Romney och Ron Paul. Från den 7 februari,då CO, MN och MO röstar, till den 22 februari är det alltså inga debatter, och inga val.

Gingrich har visserligen fyllt på kassan med pengar under senaste veckorna - och familjen Adelson fortsätter pumpa in pengar i hans super-PAC - men han ligger ändå efter Romney och Paul både i pengar och organisation. Utan en seger i Florida får han svårt att överleva. Och utan en total seger i kvällens debatt får han svårt att vinna Florida.

Ni kan se debatten på CNN klockan 02 i natt svensk tid.

Jag är vaken och twittrar på @Mathias Sundin och #ampol.

1 kommentar:

magnus sa...

Jag kollade under senaste debatten in en mycket konservativ blogg, therightscoop. En blogg där de flesta i i webbfrågor håller på Gingrich och bara 8% på Romney.

Under och efter debatten fanns ett enormt missnöje över utfrågaren (och inledningsvis även över att publiken var tyst, vilket var regler i den debatten då ju Newt utnyttjat den tidigare).

Men gnället gav intryck av att de insett att debatten inte gått så bra för Gingrich.

(PS. Detta var andra eller tredje debatten jag såg, så ingen extrem nörd men läser med behållning din blogg.)