2012-01-13

Romney inte självklar vinnare i SC

Nu har det kommit tre opinionsmätningar för South Carolina för dagarna efter Mitt Romneys seger i New Hampshire. Alla tre säger samma sak: Romney leder men Newt Gingrich är på inget sätt uträknad.

Insider Advantage är den mätning som har minst marginal för Romney. 23% mot 21% för Gingrich, med Rick Santorum på 14% och Ron Paul på 13%.

Rasmussen och PPP har Romney på 28 respektive 29% med Gingrich tvåa med 21 respektive 24%. Därefter följer återigen Santorum 16 och 14% och Paul 16 och 15%.

Det är just så här det ska se ut i South Carolina om en mer moderat kandidat ala Romney eller John McCain ska vinna. Har de mer konservativa väljarna samlat sig kring en kandidat (som år 2000 kring Bush) så vinner den kandidaten. Splittrar de sig (som år 2008 mellan Huckabee och Thompson) så vinner den moderata kandidaten, som McCain gjorde 2008.

Nu är de splittrade mellan Gingrich och Santorum och även Paul tar en del av de väljarna. Det ger Romney möjligheten att samla de cirka 30 procent väljare som brukar rösta på den moderata kandidaten.

Bråket kring Bain kan möjligen vara väg att tonas ner. Washington Posts fakta-test har gett filmen om Romney och Bain fyra Pinocchio. Det sämsta betyg de kan dela ut. Bland annat har i tre av fallen de tar upp inträffat i efter Romneys tid i Bain.

Newt Gingrich - som tidigare uppmanat Mitt Romney att i sin tur uppmana hans Super-PAC att sluta sända lögnaktiga reklamfilmer - uppmanar nu Super-PAC:en som stödjer honom, Winning Our Future, att ändra eller ta ner reklamfilmen. Super-PAC:sen får inte kommunicera med kandidaternas kampanjer, eller tvärtom.

Samtidigt vill Mitt Romney gärna byta samtalsämne - och trycka ner Gingrichs siffror - så han kommer angripa Gingrich och Rick Perrys ståndpunkter inom illegal invandring.


Inga kommentarer: