2012-01-13

Bara Bain just nu

Den republikanska nomineringsstriden handlar nu nästan uteslutande om Mitt Romney och hans tid på Bain Capital.

Attackerna från Newt Gingrich och Rick Perry började innan primärvalet i New Hampshire, men det är nu när kampanjen flyttat vidare till South Carolina som fokuset på Bain Capital blivit nästan hundraprocentigt. I teve, radio och tidningar diskuteras attackernas påverkan på Romney och inte minst så får Gingrich och Perry försvara att de använder just detta argument mot honom.

Dokumentären "When Mitt Romney Came To Town" finns nu uppe på YouTube:


Jag har sett den och är inte överdrivet imponerad. Utan tvekan finns det starka delar där människor berättar hur de har fått lämna sina hem efter att de fått sparken från företag som Bain Capital har köpt. Det finns även beskrivningar av hur Bain och Romney tjänat stora pengar på dessa affärer, men det här jag inte tycker kopplingen de lyckas göra i filmen är lika stark. Dessutom ser en del årtal, som snabbt flashar förbi, ut att ange tidpunkter långt efter att Romney lämnat Bain.

Självklart är filmen i sig negativ för Romney, men hur många kommer se den? Såklart finns den också i 30 sekunders och 60 sekunders version som nu körs som teve-reklam i South Carolina. 

Både Romneys Super-PAC och Romneys egen kampanj har gått upp med egna reklamfilmer som försvarar Romney. 


Restore Our Future använder försvarsfilmen till att attackera Gingrich på samma sätt som de gjorde i Iowa.


Romneys egen film undviker direkta attacker på Gingrich.

Hur detta påverkar opinionen vet vi ännu inte. Det har kommit en mätning för South Carolina som är gjord för dagen efter primärvalet i New Hampshire där Romney leder med bara två procentenheter över Gingrich. Men den skiljer sig så kraftigt från mätningarna innan, där Romney ledde med minst tio procentenheter, att det nog är bäst att avvakta ett par mätningar innan vi vet.

Attackerna på Romney har också haft effekten att flera personer som tidigare snarare angripit Romney nu försvarar honom: Wall Street Journal, Rudy Giuliani, Rush Limbaugh och så vidare. Till och med Sheldon Adelson, som gett fem miljoner dollar till Gingrichs Super-PAC som står för attackerna, skickar nu ut en signal att han inte riktigt tänkt sig att pengarna skulle användas till detta.