2012-01-18

En Sverige-vän i kongressen

Ni kanske minns att jag för ett par år sedan träffade en kandidat till representanthuset med det svensk-klingande efternamnet Hultgren. Förnamn Randall, eller Randy, som han använder. Jag besökte ett av hans kampanjmöten och frågade honom. Jodå, han var "100% Swedish", farfars far hade utvandrat från Småland. Själv hade han bott ett tag i Säffle.


Han vann valet och sitter nu sin första mandatperiod i representanthuset. Jag besökte honom i dag i hans kontor i Cannon Office Building och det visade sig att han inte bara är svensk-ättling, han är stark Sverige-vän också.


Likt riksdagen finns det i kongressen nätverk, eller caucuses. Hultgren har startat Friends of Sweden Caucus och har rekryterat flera medlemmar, både svensk-ättlingar och kongressledamöter som har svenska väljargrupper på hemmaplan. Det finns 14 miljoner svensk-ättlingar i USA. Det är på gång att inkludera senaten, där exempelvis Johnny Isakson finns.


I framtiden hoppas han kunna genomföra någon form av resa med nätverket till Sverige med fokus på affärsutbyte, men han är även intresserad av skola och utbildning.

Det var en trivsam stunden i kongressen. Jag gillade honom direkt när vi snabbt pratade för två år sedan och han var lika trevlig nu. Också väldigt roligt att få reda på att han jobbar så aktivt med Sverige-USA-relationen. Det är mer betydelsefullt än man kan först kan tänka sig.

Jag träffade vår USA-ambassadör Jonas Hafström igår och han berättade att med ett Sverige-caucus i kongressen blir det mycket lättare för svenska politiker, företag och andra att träffa kongressledamöter. De kan annars vara ganska svårtillgängliga. På sikt kan sådant leda till mycket bra saker inom flera områden. Hafström och Hultgren har för övrigt varit i kontakt en hel del och hade mycket positiva saker att säga om varandra.

Rum 427 har tidigare bland annat varit kontor åt Lyndon Johnson, då han satt i representanthuset. 
Hultgrens framtid i representanthuset ser tämligen ljus ut. Alla distrikt i USA ritas om efter den folkräkning som har genomförts och hans distrikt blir mer republikanskt. Så lättare för honom att bli omvald. Han slipper också en republikansk utmanare, som kunde blivit Tea Party-snubben Joe Walsh. Han har bestämt sig för att kandidera i ett annat distrikt.

Randy Hultgren, undertecknad, Abraham Lincoln och Katie Brookens, Hultgrens medarbetare som varit au-pair i Sverige några månader.
Om några svenska politiker, eller andra, vill komma i kontakt med kongressledamot Hultgren så får ni gärna höra av er till mig så förmedlar jag en kontakt.


1 kommentar:

tywhot sa...

l0m21n0k78 g4l19a8w26 y3e61g2e67 e4s67i8x51 m4t93g1h00 p5z98d6f53