2011-12-01

Är Gingrich Romneys svåraste utmanare hittills?

Först var det Donald Trump som de republikanska väljarna kastade sig om halsen på. Han valde att inte ställa upp. Sedan har de avverkat Michele Bachmann, Rick Perry och Herman Cain i snabb takt. Förhoppningar också ställts till Mitch Daniels, Haley Barbour och Chris Christie, som alla tre valt att inte ställa upp. Nu är det Newt Gingrichs tur. Frågan är om han kommer klara sig bättre?


Vi kan till att börja med notera två saker om Newt Gingrich: 1) Han har redan haft sin kris, och 2) det finns inte så många andra kvar att välja på.

Gingrichs kampanj imploderade i början av juni då en stor del av hans kampanjpersonal sa upp sig. Bakom honom då låg en månad med negativa rubriker i media utifrån hans kritik av Paul Ryans Medicare-förslag, skulder till ett juvelerar-företag och bråk om en semesterresa med frun.

Dessutom har hans skandalfyllda förflutna allmänt känt. Han har exempelvis varit otrogen och är nu inne på sin tredje fru och han har prickats av representanthuset under tiden som talman. När anklagelser om otrohet kommer mot Herman Cain blir det stora nyheter eftersom det är nytt, Gingrichs förflutna känner folk redan till.

Eftersom de flesta kandidater redan har gått upp som en sol och ner som en pannkaka så finns det egentligen bara Gingrich, Jon Huntsman och Rick Santorum att välja på. Huntsman står så långt till vänster, så många ser nog Romney som ett bättre alternativ. Men Santorum är, som jag påpekat tidigare, en bubblare.

Det som i dagsläget också talar för att Newt Gingrich kan rida framgångsvågen längre än de innan honom är tajmingen. Hans uppgång kommer bara en dryg månad innan röstningen börjar i Iowa den 3 januari. En framgång där så får hans momentum ytterligare skjuts.

Hans uppgång sammanfaller också med begynnande problem för Mitt Romney. Fram till nu har han seglat så gott som oskadd. Nu har demokraterna börjat angripa honom i uttalanden, teve- och YouTube-reklam för att vara en flip-flopper. Ett tema som upprepas allt oftare även av hans republikanska motståndare. Samtidigt som Cain började tappa stöd under andra halvan av oktober (och Gingrich började öka) så har även Romney tappat. 23 oktober låg Cain på 26% i genomsnitt, Romney på 25,5% och Gingrich på 9%. I dag är Cain nere på 15,5%, Romney 21% och Gingrich uppe på 24%. Gingrich ligger alltså under Cains toppnivå, och ändå har Romney tappat. Det är alltså inte bara Cains väljare som Gingrich tagit, några verkar ha gått från Romney till Gingrich.

Till Gingrichs fördelar kan vi lägga stödet från New Hampshire-tidningen Union Leader. Det var visserligen ingen nyhet att de inte gillar Mitt Romney, men kom i precis rätt läge för skjutsa på Gingrichs uppgång. Dessutom blev inte Romneys intervju med Fox News lyckad. Han blev irriterad ett par gånger när han pressades om sitt eventuella flip-floppande, och har fått mycket kritik för den från konservativt håll. Romney har till stor del undvikit den typen av längre intervjuer, varför det blev en större grej när den nu genomfördes.

Så en hel del går Newt Gingrichs väg just nu. Jag har trots det svårt att se hur han skulle kunna vinna nomineringen.


Även om hans förflutna är välkänt, så är det inte oproblematiskt. Det kommer dras upp i ljuset igen och väljarna kommer att påminnas. Men framförallt tror jag väljarna kommer landa i att de ändå ser att Mitt Romney har större chans att slå Barack Obama. Ekonomi och jobb är de tunga frågorna. Visserligen är Gingrich känd som en person med många idéer och stor förståelse för policy, men han har spenderat hela sitt liv inom politiken. Romney huvuddelen utanför den och just inom näringslivet. Överhuvudtaget har Romney drivit en stabilare kampanj utan häftiga kast åt något håll.

Det kanske argumentet mot en Gingrich-seger är primärvalsprocessen. Romney har lugnt och metodiskt kunnat bygga upp sin organisation. Han har hela tiden haft gott om pengar och har garanterat mer pengar än Gingrich att spendera nu när Iowa, New Hampshire och de andra valen närmar sig. 
Gingrichs kampanj har gått på sparlåga ända sedan sommaren, även om det nu rullar in pengar så har han mycket att ta igen. Ännu så länge har inte heller Romneys Super-PAC, som opererar utan några restriktioner i hur stora summor de kan ta in, dragit igång. Den kan han använda till att attackera Gingrich.

En Gingrich-seger är inte utesluten, men den är inte särskilt trolig.