2011-11-10

Oops

Det minnesvärda från den republikanska debatten i Michigan är ordet "oops". Mycket möjligt är det ordet som sammanfattar Rick Perrys presidentkampanj. Det var nämligen han som yttrade det efter att han misslyckats med att komma på det tredje departement han skulle lägga ner om han blev president. 

Kolla klippet:



Ser man inte i hans ansikte på slutet att han inser att kampanjen nog i praktiken är över?

Här mina omdömen om debattörerna:

Rick Perry
Nu när anklagelserna om sexuella trakasserier haglar mot Herman Cain så finns - eller fanns - det en chans för Perry att åter ta sig in i racet. Efter det extremt pinsamma ögonblicket i debatten där han glömmer bort det tredje departementet han vill lägga ner - Department of Energy kommer han senare på - så är den chansen minimal. Om det hade varit första gången han snubblat i en debatt så hade han klarat sig, alla inser att man för ögonblicket kan glömma bort saker. Men det är inte första gången. Det är ytterligare en fadäs i en lång rad av sådana.

Risken för Perry är att hans fundraising i det närmaste helt tar stopp. Förra kvartalet drog han inte mest pengar av alla. Det lever han fortfarande på. Men på senare tid kan det inte ha varit mycket. Nu tar det nog nästan helt slut.

I övrigt satte han inga avtryck i debatten.

Mitt Romney
Helt oskadad efter debatten, vilket alltid är en vinst för en front runner. I svar efter svar visar han bred kunskap och seriositet. Långsamt vinner han över de republikanska väljarna.

I denna debatt var det ingen som gav sig på honom och han fick prata om favoritämnet ekonomi. Hemmaplan och hemmavinst.

Herman Cain
Man märkte har programledarna hade funderat på hur de skulle kunna ta upp anklagelserna mot honom i denna debatt som handlade om ekonomi och jobb. De sa att en bolagstyrelse skulle kunna tveka att anställa en VD i ett företag med sådana anklagelser mot sig och undrade hur väljarna skulle göra. Publiken buade åt frågan och Cain svarade kort att alla anklagelser var falska. Romney fick sedan chansen att kommentera men passade. Därmed gick debatten vidare.

Cain klarade sig som vanligt bra. 999 kom upp ett otal gånger, och han slapp försvara den mot de andra debattörerna som i tidigare debatter.

Newt Gingrich
Han har smugit sig upp till tredje plats i opinionen efter Romney och Cain. Därför ändrar han inte ett vinnande koncept. Gingrich fortsatte i denna debatt, som tidigare, att gnälla på programledarna, deras frågor och medias inkompetens i största allmänhet. Han kastar åt publiken köttben - som att Fed-chefen borde få sparken - och håvar in applåderna.

Jag är tveksam till om det räcker i längden. Han känns mer som en kommentator än en presidentkandidat. Men samtidigt blir det uppenbart i varje debatt att han är mycket kunnig, påläst och intelligent.

Jon Huntsman
Inga misstag, men inte heller något annat. En debatt i mängden som varken gör från eller till för honom.

Rick Santorum
Jag tycker att han numera klarar sig rätt bra i debatterna. Det ger noll och intet genomslag i opinionen, men han ska inte ge upp. När Cain faller i mätningarna - vilket jag tror bara är en tidsfråga - så kan han segla upp. Just nu ligger Gingrich bättre till att bli nästa sol som går upp, men Santorum är inte uträknad.

Michele Bachmann
För henne var det också en debatt i mängden. Inga misstag, men inte heller några insatser som gör att hon hamnar i väljarnas blickfång igen.

Ron Paul
Samma som flera av de andra, en debatt i mängden som varken gör till eller från.

Nästa debatt är på CBS och går av stapeln i South Carolina, om bara tre dagar. Rick Perry måste gråta när han tänker på det.

Här hittar ni några andra historiska misstag i presidentdebatter.

Första klippet från debatten:



SvD, DN.

1 kommentar:

chall sa...

Jag blev riktigt förvånad över att han fick en sådan black out. Eller ja, det kändes mer som om han inte hade någoit bra att säga... utan frösökte skämta om det.

Jag tror Rick S kan segla upp som ev vice presidentkandidat - eftersom han är lite mindre "tråkig" som Mitt R.

Vad gäller Newt G tror jag inte att han har en chans alls. Alldeles för mycket "sko sig på rikedomar" för söder-republikanerna som jag hänger med iaf. Han är mer Wall Street än Main street är deras kommentarer.

Själv hoppas jag bara att Michelle B aldrig kommer på tals som vice president...