2011-10-28

Jobbigt opinionsläge för Obama

Det elfte kvartalet i president Obamas första mandatperiod är hans sämsta i opinionen. I genomsnitt var det 41 % som gav honom godkänt för det jobb han gör som president. Bara en president - Jimmy Carter, 31% - har haft sämre siffror i elfte kvartalet sedan Gallup började mäta efter andra världskriget.


Vid ett antal tillfällen under elfte kvartalet nådde han så lågt som 38% approval, vilket är hans lägsta siffra hittills som president.

Men allt är inte negativt för president Obamas siffror. Den senaste tiden har de tickat uppåt något. 19 oktober fick han 39%, 26 oktober var han uppe i 43%, och det verkar vara en stadig uppgång, inte bara en dags tillfälligt hopp i mätningarna.

Uppgången kan mycket väl ha och göra med Muammar Khaddafis död. Han dog den 20 oktober, samma dag mätte Obama 42% approval.

När Osama bin Laden dödades fick Obama ett uppsving i opinionen, men föll snabbt tillbaka igen. Det återstår att se om denna uppgång blir mer permanent.


2 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Skön uppgång i antalet polls :)

Gustav Lundblad sa...

Intressant också att Reagan hade så pass lågt så pass sent i mandatperioden. Visar väl inte minst att man inte ska räkna ut Obama inför 2012.