2011-10-04

Romney tillbaka i topp

Jag måste erkänna att jag trodde att Rick Perry skulle bli långt svårare att knäcka när han seglade upp som ohotad etta direkt efter att han tillkännagav sin kandidatur. Men just nu rasar han lika snabbt i mätningarna som Michele Bachmann gjorde när han själv klev in på scenen.

Fox News mätning, som kom för några dagar sedan, var den första där Romney återtagit ledningen. Perry tappar från 26 till 19% och Romney ökar från 18 till 23%.

Det kunde ha varit en tillfällighet, men senaste tidens negativa skriverier och dåliga insatser i debatterna tydde på att mätningen stämde. Och idag bekräftas den av Washington Posts/ABCs mätning.

Perry faller från 29 till 16% samtidigt som Romney ökar från 23 till 25%.

Dessutom har Perry drabbats av ytterligare dåliga nyheter. I helgen avslöjade Washington Post att en gård dit Rick Perry tagit vänner för att jaga gick under namnet "Niggerhead", som också stod målat på en stor sten på vid entrén. Perry-kampanjen menade att namnet målades över för länge sedan, men vittnen till tidningen påstår att det stod där fortfarande på 90-talet.

Hur det än är med fakta i fallet så är historien skadlig för Perry. Han har hamnat i en negativ spiral och måste bryta den. Det här hjälper sannolikt inte det.

Perry är inte uträknad. Det är fortfarande tre månader kvar till de första rösterna ska läggas, men fortfarande talar det mesta för att det är Romney som står som segrare när det hela är över.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Själv tror jag inte att Romney vinner nomineringen. De väljare Perry tappat har inte gått till Romney utan till Herman Cain.

Romney har i fyra års tid haft en ganska stabil väljarbas. Hans opinionsstöd i denna valcykel har också kännetecknats av stabilitet och han är lätt den mest stabila av alla kandidater - men han lyckas helt klart inte vinna de republikanska kärnväljarnas hjärtan - och det är dessas sökande efter någon annan än Mitt Romney som gör att personer som Michele Bachmann, Rick Perry och Herman Cain (och Chris Christie) kan få sådana snabba uppsving trots att så mycket om dem ifråga om deras personliga- politiska och kandidatsmässiga kvalitéer är okända. När deras brister sedan visar sig så faller de, då väljarna blir besvikna också på dem. Men uppsvinget i sig visar att den republikanska väljarbasen inte är helt nöjda med Mitt Romney.

Orsakerna till detta kan jag själv bara se beror på hans (enligt många) bristande konservatism och hans mormonism, som många (men absolut inte alla) republikanska väljare i synnerhet i södern har väldigt svårt för.

Vad jag tror är därför att Herman Cain och Rick Perry kommer att få slåss om sina kärnväljare, som så småningom kommer att ge sin lojalitet till främst en av dessa - och det i sin tur kan ge Romney problem.

Men det är förstås bara min teori: jag kan mycket väl komma att få fel.

Mycket kommer naturligtvis också att bero på hur det går i de första primärvalen - och mest troligt så är både Rick Perry och Cain med i leken då och tävlar om varandras röster - vilket är en stor fördel för Romney.

Så vi får se vad som händer :)