2011-10-04

Cain ökar snabbt

Herman Cain har en rad stabila debattinsatser bakom sig. Det tror jag är grunden i hans uppgång i opinionen senaste tiden. 

I dagens mätning i Washington Post/ABC landar Herman Cain på smått otroliga 16% (samma som Rick Perry). I deras förra mätning fick han 3%.

I Fox News mätning får han 17%, upp från 4%.

Uppgången sammanfaller med Rick Perrys nedgång (som ni kan läsa om i inlägget nedan), men det är inte hela förklaringen. Grunden är som sagt att han gång på gång visat upp sig för miljontals väljare i debatterna och gjort ett starkt och bra intryck. Han uttrycker sig slagkraftigt och roligt, utan att gå för långt och bli en pajas.

En annan del av förklaringen är hans straw poll-segrar. På kort tid har han vunnit tre straw polls. Först i Florida där han överraskade och slog Rick Perry, Mitt Romney och alla de andra. Sedan i helgen en som hölls av en sammanslutning av republikanska kvinnor och en annan i Illinois arrangerad av en Tea Party-organisation.

Florida var utan tvekan den mest betydelsefulla (de andra hölls för sent för att påverka opinionsmätningarna) och gav honom trovärdighet i väljares och framförallt medias ögon. Därför var han i söndags med både i Fox News Sunday och This Week. Dessutom besökte han Jay Leno förra veckan.

Det märks tydligt att han brutit igenom. Han är, till skillnad från Rick Perry, i en positiv spiral just nu.

Men som vanligt är det på sin plats att varna för att det kan ändra sig. Med uppmärksamhet och stigande siffror kommer också ökad granskning och attacker från motståndarna. Han har exempelvis tidigare gjort ett par konstiga uttalanden om muslimer.

(Jag funderade på en rubrik på inlägget i stil med Raising Cain, men googlade det och noterade att det var namnet på en film om en galen man, Cain, som mördade mammor och experimenterade på deras barn.)