Kongressledamoten Michele Bachmann, med norskt ursprung, gjorde vad hon skulle göra, hon vann i Ames, Iowa, med Ron Paul tätt efter.
Paul lyckades alltså nästan knipa förstaplatsen, vilket just visar på det som är hans styrka: gräsrotsorganisationen.
Bachmann blir därmed den första kvinnan att vinna i Ames, och även den första sittande medlemmen av representanthuset (och även den första person med norskt ursprung kanske?)
För nytillkomna läsare (det har varit en del sådana på senare tid) kan jag tipsa om mitt möte med Bachmann i november förra året, som jag skrev om här.
Tim Pawlentys resultat, avlägsen trea, innebär troligen att han överlever och kan fortsätta kampanja, men det lär bli en nerskalad kampanj mot vad han tidigare planerat. Alltså var förväntningarna trots allt ganska höga på honom. En tredjeplats med 13,6% av rösterna är inte dåligt för någon som ligger på 1-2 procent i opinionen. Men man tycker att han har förutsättningar att prestera bättre och därför borde göra det.
I övrigt kan vara värt att notera att Rick Santorum gjorde hyfsat i från sig (utifrån förutsättningarna som sagt) med 9,9% av rösterna. Inte något lysande resultat, men han lever vidare.
- Bachmann, 4823 röster, 28,6%
- Paul, 4671 röster, 27,7%
- Pawlenty, 2293 röster, 13,6%
- Santorum, 1657 röster, 9,9%
- Cain, 1456 röster, 8,6%
- Perry, 718, 3,6%
- Romney, 567, 3,4%
- Gingrich, 385, 2,2%
- Huntsman, 69 röster, 0,4%
- McCotter, 35 röster, 0,2%
Intressant att notera är att Rick Perry, som inte stod på valsedeln, fick fler röster än Mitt Romney, som stod på valsedeln. Folk skrev alltså Perrys namn. Romney har inte satsat på Ames, som han gjorde 2007, men ändå ett litet nålstick i hans kampanj när en helt ny kandidat får fler röster på det sättet.
Rick Perry lanserade sin kampanj igår i South Carolina. Han drog sedan vidare till New Hampshire och kommer idag till Waterloo, Iowa (där Bachmann är född).
Perry i New Hampshire.
Jag tycker det är smart att sätta fokus på South Carolina. Delstaten har ofta stor betydelse för vem som vinner nomineringen (sedan 1980 har vinnare i delstaten också vunnit nomineringen). Det kan mycket väl bli så nästa år också. Iowa och New Hampshire kan komma att vinnas av två olika kandidater. Då blir South Carolina avgörande för vem som går in i supertisdagen med mest momentum.
Hittills har kandidaterna ägnat väldigt lite tid åt South Carolina. Om Perry gör tvärtom, vilket hans hans lansering antyder, kan det avgöra till hans fördel i februari, mars nästa år.
Perrys lanseringsvideo:
6 kommentarer:
Vet inte om Walter Mondale vann Ames 1984, men i så fall är Bachmann den _andra_ norskättade...
Johan, då bara republikanerna anordnar straw poll i Ames tvivlar jag på att det någonsin gått särskilt bra för Mondale.
Pawlentys kampanj är i praktiken över.
Perry borde ha väntat till i dag med att lansera sin kampanj. Nu hamnade hans kampanjlansering helt i skuggan av Ames. I dag hade han kunnat stjäla uppmärksamheten från Bachmann.
George W. Bush var förmodligen den första svenskättade :)
Vilken motståndare tror du Obama föredrar vid valet 2012?
Är det möjligt att en så kallad Tea-party kandidat skulle vara att föredra för att polarisering nu skulle framstå som något dåligt efter allt bråk i kongressen?
T-Paw avslutar sin kampanj i dag, enligt medieuppgifter.
Nej, men han kan ju ha vunnit det lokala nomineringsmötet, menar jag. Han vann ju Iowa, hands down.
Skicka en kommentar