2011-08-13

Rick Perry och Ames Straw Poll

Två stora händelser i dag i republikanska presidentkampanjen: Rick Perry kommer, i ett tal i South Carolina, meddela att han är presidentkandidat. Samtidigt gör flera av de andra kandidaterna upp i Ames Straw Poll. För några av kandidaterna står väldigt mycket på spel.

Rick Perry

Perry kliver in som tydlig tvåa i racet, han har placerat sig strax efter ledaren Mitt Romney i flera mätningar de senaste dagarna. Han är också det första verkliga hotet mot Romneys chans till nomineringen. Ingen av de andra kandidaterna har hittills visat upp en förmåga att på allvar kunna utmana Romney.
Romney fokuserar mycket på sin bakgrund som affärsman. Politiker är inte populära hos amerikanska väljarna nu. Och det är ett vapen han tänker använda mot Perry, som har en lång politisk karriär bakom sig. Han är landets just nu längst sittande guvernör, till exempel.

Jag har tidigare skrivit att Rick Perry har det starkaste argumentet av alla kandidater, inklusive president Obama.

En annan artikel som jag varmt kan rekommendera är Paul Burkas "Dear Yankee". Burka har följt Perry sedan 1980-talet.

Ames Straw Poll

Även detta har jag skrivit om tidigare.

Allting i dag handlar om förväntningar.
Förväntningarna är att Michele Bachmann ska vinna. Allt annat vore illa för henne. Skulle hon komma tre, eller sämre, blir det troligen ett hårt slag mot hennes kampanj och han kan lätt drunkna i svallvågorna från Rick Perry.

Förväntningarna på Tim Pawlenty är blandade. En del tror att han kan vinna, andra skulle se det som lyckat om han kom på en tredje eller fjärde plats, bara han inte är alltför långt efter de före honom. Skulle han sluta femma, sexa med få röster kan mycket väl hans kampanj vara över. Skulle han vinna eller komma tvåa är han med i racet igen.

Ron Paul är en joker i leken. Han kan mycket väl vinna, eftersom han har en ruggigt stark gräsrotskampanj. Men en vinst för honom skulle inte få lika stor betydelse som för en annan kandidat. Ingen tar Pauls chanser för att vinna nomineringen på allvar.

Resultatet kan ni förvänta er strax innan eller efter midnatt svensk tid.

3 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Pawlenty kan nog inte sluta sämre än trea, om hans kampanj ska fortsätta. Det handlar om pengar. Han har redan nu svårt att samla in nog pengar för att föra en fullskalig kampanj. Blir han fyra eller sämre lär det dröja ännu längre mellan bidragen. Även en tredjeplats kan få denna effekt. Däremot om han vinner, lär hans kampanj få nytt liv och han är åter med i toppstriden. Hans vinstchanser verkar dock små.

Bachmann måste bli etta. Om hon blir tvåa eller trea förlorar hennes kampanj mycket "momentum", i synnerhet som Perry (som i hög grad konkurrerar om samma väljare) nu är med i leken.

Bachmanns kampanj är dock välorganiserad och välfinansierad, vilket talar för att hon tar hem det. Det stora hotet är dock (som du nämner) Paul, vars anhängare är extremt hängivna och i ett sammanhang som detta många. Om Paul kunde göra som Phil Gramm gjorde 1995 och bussa in anhängare från grannstater, då skulle han kunna vinna rätt klart. Numera krävs dock att man kan visa att man bor i Iowa för att kunna delta.

Tobias Levander sa...

Läste lite slarvigt. Du skrev ju ungefär vad jag skrev om Bachmann och Perry, så den delen av mitt svar blev bara en upprepning.

Tobias Levander sa...

Bachmann 4823, Paul 4671, TPaw 2293, Santorum 1657, Cain 1456, Perry 718, Romney 567, Gingrich 385, Huntsman 69, McCotter 35

Knapp seger för Bachmann, men en knapp seger räcker.
T-Paw avlägsen trea. Kanske inte tillräckligt för att hålla liv i hans kampanj någon längre tid.
Perry slog Romney, trots att Perry inte fanns på valsedeln (men man kunde skriva dit hans namn).