2011-08-03

Ames Straw Poll näst på agendan

Nu lägger vi förhandlingarna och omröstningar kring skuldtaket bakom oss och tittar vad som står näst på agendan.

Ames Straw Poll, lördagen den 13 augusti

Varje år då ett caucus (val) genomförs i Iowa så håller det republikanska partiet en så kallad straw poll i Ames året innan. En stad mitt i Iowa, fem mil från huvudstaden Des Moines. Straw pollen genomfördes första gången 1979.

Omröstningen sker i samband med en fundraisingmiddag för Iowas republikanska parti. De som är där får rösta. Inga andra.

Straw pollen har fått stor betydelse. En kandidat som vinner eller gör bra ifrån sig i Ames visar på en organisatorisk styra (det handlar om att få mycket folk till Ames som röstar på dig) och det kan ge ett stor medialt genomslag.


Tre av fem vinnare i Ames har senare vunnit Iowas caucus (George H. W. Bush, Bob Dole, George W. Bush). Två av dem vann också den republikanska nomineringen (Dole, Bush II). Förra gången, 2007, vann Mitt Romney i Ames, men lyckades vare sig vinna i Iowa eller den republikanska nomineringen. Istället visade Mike Huckabee, med en stark andraplats, att han var en spelare att räkna med. Han vann senare Iowas caucus.

Det handlar mycket om att slå eller leva upp till förväntningar. Gör du ett bra resultat, men det är sämre än förväntat, får du dålig media.

Skyhöga är förväntningarna på Michele Bachmann. Hon har ökat kraftigt i nationella undersökningar och lett i flera undersökningar i Iowa. Hon är född och uppvuxen i Waterloo, Iowa. Bachmann måste sannolikt vinna Iowas caucus om hon ska ha någon chans på den republikanska nomineringen, och då behöver hon visa styrka i Ames.


Tim Pawlenty är nog den kandidat som mest står på spel för inför Ames. Hans kampanj har haft stora problem de senaste veckorna han ger nästan inte ens utslag i opinionsmätningarna. En andra eller tredjeplats i Ames skulle kunna sparka liv i hans kampanj igen. Alla älskar en comeback. Samtidigt har hans kampanj - i min mening idiotisk - själva pratat om hur viktigt det är för honom att göra bra ifrån sig i Ames. Det höjer bara ribban för förväntningarna.

Mitt Romney, den nationella front runnern, ställer inte upp i Ames. Han som vann 2007 alltså. Det kostar mycket pengar och tid att tävla i Ames, och Romney satsar denna gång mer på New Hampshire snarare än Iowa. Han kommer dock att finnas med bland de kandidater som går att välja på.

Nio kandidater är valbara:

Michele Bachmann
Tim Pawlenty
Mitt Romney
Herman Cain
Rick Santorum
Ron Paul
Jon Huntsman
Thaddeus McCotter
Newt Gingrich

Sarah Palin och Rick Perry finns inte med, eftersom de inte officiellt tillkännagett någon presidentkampanj.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Man kan också lämna skriva in sin egen favoritkandidat, om han eller hon inte finns på valsedeln. En utomstående grupp ska redan ha sänt radioreklam där man ombeds fylla i Rick Perry, säger Daily Caller.

Det finns många skäl att kritisera Ames Straw Poll, inte minst eftersom den ger oprövade och rätt extrema kandidater en fördel gentemot kända politiker som står närmare politikens mittfåra. De personer som röstar är helt enkelt inte representativa för partiets väljare, men genom den stora mediaexponeringen tros resultatet ändå säga mycket om kandidaternas förmåga till framgång.

Seriösa kandidater som inte satsar på Ames Straw Poll (och därmed inte har några förväntningar på sig) kan överleva länge. Detta gäller ex vis John McCain, som fick 0,7% av rösterna 2007, men ändå vann nomineringen.

Seriösa kandidater som satsar på Ames och gör ett dåligt resultat, kan däremot nå vägs ände i Ames. Detta hände t ex Lamar Alexander 1999. Därför försöker Tim Pawlenty nu hela tiden nedtona Ames, trots att han satsat på Iowa och länge snackat om Ames. Han försöker få media att tro att en tredjeplats där vore en stor vinst, för att kunna överträffa förväntningarna och ge nytt liv åt sin kampanj. Det kan verka som Pawlenty nu greppar efter de halmstrån som går att hitta.