Harry Reid har skjutit upp omröstningen av sitt förslag, som var planerat till klockan ett på natten, sju på morgonen i dag svensk tid. Det mesta tydde innan på att han saknade tillräckligt antal röster för att få igenom det. Men anledningen att han sköt på omröstningen var en begäran från Vita huset, som nu har börjat förhandla direkt med Mitch McConnell, republikanska ledaren i senaten.
Majoritetsledaren i senaten, Harry Reid (D-NV).
Dessa förhandlingar hade McConnell tidigare under dagen sagt gick mycket bra. Något som fick nämnde Reid att kalla in alla senatorer i kammaren och skälla på McConnell för att han hittade på och ägnade sig åt meningslösa presskonferenser.
Några timmar senare sköt han alltså upp omröstningen och meddelade att han var glad att se en rörelse mot mer samarbete och kompromiss.
Under lördagen, trots att förslaget ännu inte lämnat senaten, röstade representanthuset ner Reids förslag, i en markering för att visa att hans förslag är dött där.
Den deal det skvallras om nu verkar till stor del var i lik den deal som var på gång förra helgen. Då var det president Obama som satte stopp för det som förhandlats fram i kongressen.
Det jag tycker är spännande - förutom om det överhuvudtaget kommer bli en deal och hur den kommer att se ut - är vem eller vilka som kommer utses till förlorare respektive vinnare när striden är över.
Minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell (R-KY).
Just nu - och det är verkligen just nu - har Mitch McConnell hamnat i centrum. Flera tidningar skriver om hans skicklighet som maktspelare. Men det kan ha ändrats om några timmar.
Snart är det dags för söndagförmiddagens alla politiska teveprogram. Där kommer vi får en ny indikation på hur läget i förhandlingarna är.
På den svenska fronten ger sig Johan Ingerö in i debatten i form av en artikel i Sydsvenskan. Han har inte det vanliga svenska perspektivet, så artikeln är klart läsvärd.
1 kommentar:
Eftersom du rapporterat lite om svensk media i denna specifika fråga. Här är en DN-artikel där John Boehner kallas för Joe Boehner:
http://www.dn.se/ekonomi/overenskommelse-nadd-i-usa
Inte hela världen, men den fråga man kan ställa är om de där svenska reportrarna verkligen själva hänger med eller om de bara snabbläser texter från andra nyhetskällor som de sedan sammanfattar på svenska. Ett namnfel likt det ovan indikerar, anser jag, att de saknar egen kunskap om ämnena i fråga.
Vilket i sådana fall stärker min syn på saken att bloggar av en skilda uppriktigt ämnesintresserade är ett ovärderligt komplement till etablerad media.
Skicka en kommentar