2011-08-01

Vinnare och förlorare

De har kommit överens! Men låt oss komma ihåg, innan vi börjar spekulera i vem som är vinnare och förlorare, att ännu har inte något förslag röstats igenom i kongressen och signerats av president Obama.

Detta är tidiga spekulationer jag tänkte bidra med. Mina uppfattningar kan komma att ändras och ni får gärna bidra med era synpunkter i kommentarerna.

President Obama
Han har fått backa från sitt ursprungliga förslag om en höjning av skuldtaket utan utgiftsminskningar. Även kravet på en "balanserad approach" där intäktsökningar ingick har han backat från. Men det finns med i det som den super-kommitté som ska bildas kan komma att föreslå. Samtidigt är höjningen av taket så stort att han inte kommer behöva gå igenom liknande detta förrän under tiden fram till presidentvalet. Ett stort plus för honom såklart.
Vänstergrupper är förbannade på honom, men det behöver inte vara något negativt, snarare tvärtom. Om Obama ska bli omvald måste han finnas i mitten, skrev jag efter mellanårsvalet 2010. Det gör han när han skriver under ett sånt här förslag.
Frågan är om han kommer framställas i media som förlorare, att han tvingades backa och inte var tillräckligt dominerade i förhandlingarna? Det har jag väldigt svårt att bedöma. De inledande kommentarerna pekar inte ut honom som förlorare, och några som vinnare.

Republikanerna i representanthuset
Den stora frågan i detta har varit om skattehöjningar/intäktsökningar ska finnas med i uppgörelsen. Det gör det alltså inte (även om det som sagt inte är helt uteslutet framöver) och den punkten är republikanerna uppgörelsens stora vinnare.
Samtidigt har knappast talmannen John Boehner gått stärkt ur krisen, även om han lyckades få ihop tillräckligt antal röster för sitt förslag till slut. Det finns uppenbara sprickor bland hans medlemmar.

Republikanerna i senaten
Den som hittills pekas ut som uppgörelsens vinnare är minoritetsledaren Mitch McConnell. Men inte så mycket för själva innehållet, utan för hans förmågor som maktspelare och taktiker. Han klev in i elfte timmen och var central i att en uppgörelse kom till stånd.

Demokraterna i representanthuset
Nancy Pelosi och hennes demokrater i representanthuset har knappt funnits på radarn i förhandlingarna. Hennes främsta framgång är att hon lyckades hålla sina medlemmar i stort sett eniga i att rösta mot republikanerna. Detta pressade John Boehner eftersom han var tvungen att hitta alla röster för sitt eget förslag hos de egna medlemmarna.

Demokraterna i senaten
Majoritetsledaren Harry Reid har varit tämligen stabil rätt igenom, men något riktigt genomslag har senaten inte haft i förhandlingarna, förutom de allra sista dagarna.

Tea Party-rörelsen
Även om flera av rörelsens medlemmar säkerligen är missnöjda med uppgörelsen har de ändå lyckas skifta den politiska riktningen åt sitt håll. De har hindrat Boehner från att driva för långt in i mitten och därmed fått demokraterna att ge efter. Möjligen har det också etablerats ett prejudikat att höjningar av skuldtaket ska innefatta motsvarande sänkningar av utgifter.

Som ni ser har jag svårt att peka ut några stora vinnare eller förlorare. Tydliga omdömen får vänta några dagar och veckor.
Intressant ska bli att se vad som händer med president Obamas förtroendesiffror. Strax innan uppgörelsen uppmätte han de sämsta siffrorna hittills under sin presidentperiod hos Gallup, 40% approval.
Efter uppgörelsen i vintras under lame duck-kongressen efter valet när Obama gjorde upp med republikanerna ökade hans siffror. Men den uppgörelsen föregicks inte av samma kaos som denna.

Som sagt, kommentera gärna!

- Chris Cillizza på Washington Post har utsett vinnare och förlorare.
- David Rogers på Politico redogör uppgörelsen.
- Washington Post redogör vem som fick vad och inte.
- Svensk-amerikanen (och republikanen) Billy McCormac pekar ut Obama som vinnare.
- Wolfgang Hansson och Katrine Kielos på Aftonbladet slår fast att de fattiga är förlorare och de rika är vinnarna.

Inga kommentarer: