2011-07-30

Boehners förslag ännu inte helt dött

Hur det kommer gå i maktspelet som pågår i Washington just är bäst att inte spekulera i. Ni som vill ha koll på basics kan läsa mitt inlägg från 14 juli. Det är i stora delar aktuellt även i dag.

Som ni säkert har läst så fick talmannen John Boehner till slut ihop tillräckligt med republikanska röster för att representanthuset skulle klubba hans förslag för att höja skuldtaket och minska framtida utgifter.

Bara ett par timmar senare avfärdades hans förslag av senaten, som också måste godkänna det innan president Obama till sist ska sätta sin signatur under det, innan det börjar gälla.

Men senaten avslog inte förslaget. Senatens regler är minst sagt krångliga, men förslaget har blivit "tabled", alltså typ uppskjutet. När som helst kan senaten ta ner förslaget från hyllan och rösta igenom det. Boehners förslag är alltså inte helt dött.

Naturligtvis kommer demokraterna göra vad de kan för att undvika det, men det finns där som en möjlig utväg om inget annat fungerar.

Skulle så ske vore det en stor seger för talmannen Boehner och en riktig nesa för president Obama. Men dit är det alltså en lång och krokig väg.

Just nu jobbar majoritetsledaren i senaten, Harry Reid, på ett eget förslag. Enligt snacket på stan innehåller det just nu två höjningar av skuldtaket. Det sägs också att han än så länge inte har de 60 röster som krävs för att få igenom det i senaten. Republikanerna har lovat att rösta ner förslaget om senaten klubbar igenom det.

Klockan tickar...

Inga kommentarer: