2011-06-14

Snacket på stan

Snacket på stan, typ Washington DC, är att den stora förloraren i gårdagens debatt är Tim Pawlenty och den stora vinnaren är Michelle Bachmann.

Fallet Pawlenty är intressant.

Jag har suttit och beundrat hur han har rullat ut sin kampanj. Han åkte runt till de tidiga delstaterna och "sa sanningar". Om subventioner till etanolproduktion till bönderna i Iowa, om reformering av pensionssystemet till pensionärer i Florida och om hårdare tag mot finansbolagen till finansvalparna på Wall Street.
Det har skapat debatt, nått genom bruset och han har fått mycket beröm av republikanska tyckare. Senast idag från Thomas Sowell. Den elit som är viktig att vinna tidigt i ett race.

Sedan åkte han till Obamas hemmaplan, Chicago, och berättade om sin ekonomiska plan. Han sa bland annat att USA kunde nå en tillväxt på fem procent. Det attackerades av många och försvarades av många.
Återigen smart för det skapar en debatt som nästan vinner sig själv. Att försvara en positiv vision är en strykeposition.

Så, dagen innan debatten i New Hampshire kallade han ObamaCare och RomneyCare för ObamNeyCare. På det sättet var det nästan garanterat att RomneyCare skulle komma upp i debatten (vilket det säkert gjort ändå) och att Pawlenty skulle figurera i den debatten.

Men, sedan gick något snett.

ObamNeyCare togs upp tidigt i debatten. Pawlenty undvek att kritisera Romney. Moderatorn undrade varför - och det var här misstaget kom. Pawlenty upprepade att han bara sagt vad president Obama sagt. Han sa det ganska defensivt, framstod nästan som lite rädd.

För detta är nu de flesta i tyckareliten överens om att Pawlenty var debattens förlorare. Han såg själv till att han hade smashboll, men vågade inte slå till och den gick i nätet.

Jag tror att Pawlenty-kampanjen tänkte så här:

Vi lyfter RomneyCare precis innan debatten, så det garanterat får utrymme. Vi passar då på att påpeka hur Barack Obama har sagt att RomneyCare för en förebild för ObamaCare. Samtidigt låter vi bli att bryta mot Ronald Reagans elfte budord - Thou shalt not speak ill of any fellow Republican - och kritiserar inte Romney direkt.

Inte alls en dum plan. Men den misslyckades eftersom moderatorn pressade Pawlenty, och han klarade inte av att anpassa sig. Hade han gett Romney ett tjuvnyp, exempelvis genom att hålla fram tvånget att skaffa sjukförsäkring, kanske han hade varit debattens vinnare istället.

Så slak är linan presidentkandidaterna balanserar på. Det här är ett spel på högsta nivå.

Inga kommentarer: