2011-06-14

Omdömen för de republikanska debattörerna


Michelle Bachmann: Skulle hon klara att leverera på den här nivån? Svaret är ett klart och tydligt: ja! Inte nog med att stal showen med att i början av debatten berätta att hon nu officiellt är kandidat till att bli USA:s president. Hon levererade bra, lättförståeliga svar och lyckades samtidigt berätta mycket om sig själv (fem barn, tjugotre fosterbarn, ordförande för kongressens Tea Party Caucus, plats i representanthusets underättelseutskottet, slogs mot sitt eget parti när det kom till TARP, och så vidare).

Mitt Romney: Han fick känna på hur det är att vara front runner. De andra höll visserligen igen på kritik mot honom, men han fick inledningsvis en del kritiska frågor från moderatorn John King. Pawlentys "ObamNeyCare" berördes då till exempel och jag upplevde Romney som något defensiv, även om han svar var väl uttänkta och rätt bra.

Tim Pawlenty: Han håller skickligt på att rulla ut sin kampanj och en del frågor handlade om det han ville de skulle handla om, som om det är rimligt med fem procents tillväxt i USA. Han höll en helt okej nivå, men är inte den som slår bollen ut ur parken.

Newt Gingrich: Var tvungen att leverera på riktigt hög nivå för att inte sjunka snabbare i kvicksanden under honom. Det gjorde han inte. En del svar visade på hans detaljerade kunskaper, men överlag ganska grå.

Rick Santorum: Opinionsundersökningen inför debatten som visade att han ökat från två till sex procent kanske hade gett honom ökat självförtroende, för han var bättre än på länge. Lät säkrare och visade upp en del kunskaper och erfarenhet som väljarna nog gillar.

Herman Cain: Han förvånande många med ett seriöst och bra framträdande i den första debatten. I natt var han helt okej, men levererade inte på samma nivå som då. Han börjar trampa i klaveret ute i kampanjen och hans bristande kunskaper om utrikespolitik börjar synas. Dessutom märkliga uttalanden om muslimer.

Vad vi tar med oss från debatten är att gubbarna får passa sig. Michelle Bachmann är en seriös utmanare.

Vill ni se debatten, så börja med det här YouTube-klippet, i slutet kommer en länk upp till nästa klipp så ni enkelt kan se hela.

Inga kommentarer: