2011-06-26

Romney och Bachmann tunga i Iowa

Des Moines Registers opinionsmätning för valet i Iowa är en av de mest betydelsefulla opinionsmätningarna, om inte den mest betydelsefulla. I dag presenterar de resultatet av årets första mätning och det är framförallt goda nyheter för Michelle Bachmann, och dåliga för Tim Pawlenty.


Mitt Romney leder på 23 procents stöd. Det är starkt, med tanke på att han denna gång i huvudsak fokuserar på New Hampshire, till skillnad från 2008. Det troliga är att han kommer tappa sin ledning så småningom, när andra kandidater som satsar hårdare på Iowa blir mer kända för väljarna.

Den stora vinnaren i mätningen är kongressledamoten från Minnesota, Michelle Bachmann. Hon väger in på imponerande 22 procent.
Hennes tajming är perfekt. I morgon håller hon det officiella event som lanserar hennes kampanj. Hon gör det i Waterloo, Iowa, där hon föddes för 55 år sedan. Att hon är född och bodde i Iowa i 13 år har hon inte missat att tala om för väljarna, och spelar säkert roll i hennes starka stöd. Men hennes politiska socialkonservativa profil passar också fint med väljarnas.

Mätningens stora förlorare är en annan Minnesota-bo, Tim Pawlenty. Han får bara 6 procents stöd. Detta trots att han under denna valcykel spenderat 26 dagar i Iowa, var den första kandidaten att köra TV- och radioreklam och har samlat ett högklassigt kampanjteam i delstaten.

Han har också, vilket han kanske ångrat, i ett uppmärksammat tal sagt till majsbönderna i Iowa att han inte stöder några subventioner av etanol. Normalt ett stort no-no om du vill göra bra ifrån dig i delstatens caucus.

Samtidigt kan Pawlentys dåliga resultat inte bara hängas upp på det. Han gör inte bra ifrån sig i någon mätning trots att de flesta hittills trott på hans kampanj. Han rankas alltid bland de med störst chans att vinna nomineringen, men hittills har det inte avspeglat sig på något sätt i opinionen.

I övrigt fortsätter Herman Cain att leverera fina siffror, 10 procent. Ron Paul 7, Rick Santorum 4 och Jon Huntsman 2.

Inga kommentarer: