2011-06-27

En norska i Vita huset?

Hon är född i Waterloo och tillhör en familj med norskt ursprung, men det är oklart om hon gillar ABBA (som tidigare presidentkandidaten John McCain gör).
Det var också i Waterloo, Iowa, som Michele Bachmann lanserade sin presidentkampanj.

Nu bor hon inte där längre.
Hon och familjen flyttade till Minnesota när Michele var tretton år gammal. Där har hon levt resten av livet, fostrat fem barn och tjugotre fosterbarn tillsammans med maken Markus. Han är doktor i klinisk psykologi och tillsammans äger de ett företag som bedriver psykologrådgivning ur ett kristet perspektiv.

Michele Bachmann är femtiofem år gammal, tidigare skattejurist och politiker sedan år 2000 då hon valdes in i delstatssenaten i Minnesota. Sedan 2007 sitter hon i representanthuset i den amerikanska kongressen.

När hon blev omvald för tre gången förra året var hon den kandidat till representanthuset som drog in överlägset mest pengar, 13,4 miljoner dollar. Genomsnittet låg på en miljon dollar.

Efter valet klev hon fram och utmanade om en topp-post i det republikanska ledarskapet i representanthuset, trots att hon saknade stöd för det från exempelvis nya majoritetsledaren Eric Cantor. Hon backade så småningom från kandidaturen, men upprörde snabbt känslor igen bland de egna när hon levererade ett eget svar till Barack Obamas State of the Union-tal. Det formella uppdraget från det republikanska partiet hade Paul Ryan fått.

Michele Bachmann är en politiker som rör upp väldigt starka känslor. Älska eller hata. Hon har en lång rad hårda, och ibland osakliga, uttalanden bakom sig. Exempelvis hävdade hon, baserat på en anonym indisk källa i en tidning, att president Obamas resa till Indien kostade skattebetalarna 200 miljoner dollar om dagen. Ett annat exempel är inför presidentvalet 2008, då hon menade att Barack Obama kanske hade "anti-amerikanska" åsikter. En del har hon backat från, annat inte.

Hur länge hon har funderat på en presidentkampanj är svårt att säga, men uppenbarligen kände hon under våren 2011 att det kunde finnas en plats för henne. Speciellt eftersom Sarah Palin tvekade. Palin och Bachmann skulle konkurrera om samma väljare om de båda ställer upp.

Hon har gjort hyfsat och bra från sig i opinionsmätningar under våren och sommaren, och i den republikanska debatten i CNN meddelade hon sin kandidatur.

Så, hur ser hennes chanser ut?

Förvånansvärt goda.
Hon har ett mycket gott rykte som en stark socialkonservativ politiker och hon har brett stöd inom Tea Party-rörelsen. Lägg därtill hennes förmåga att dra in stora summor pengar, att hennes politiska profil passar perfekt i Iowa och hon dessutom är född och uppvuxen där. Hennes väg till nomineringen hänger på att hon vinner Iowa, och just nu - tidig sommar 2011 - är hon favorit till att göra det.

jag skriver förvånansvärt goda, eftersom hon har den oseriösa sidan. Inte de hårda attackerna på motståndarna, sånt går hem bra i ett primärval, utan de osakliga attackerna. Det finns gott om klipp på konstiga uttalanden som hennes motståndare kommer använda för att få henne att framstå som oseriös. Och inte bara det, som en lögnare också.
Hittills i kampanjen har hon jobbat hårt på den seriösa sidan - som naturligtvis också finns - och lyckats mycket väl. Men ännu har hon haft en tämligen lätt resa i media.

Till sist, hennes största tillgång: karisman.

Jag träffade Michele Bachmann på ett peppningsmöte för valarbetare någon dag innan valet i november förra året. Det rådde ingen tvekan om att jag var i närheten av en stjärna. Folk flockades kring henne och hennes karisma studsade i rummet. Det är som ett kraftfält runt henne.
När det var min tur att hälsa och ta ett fotografi fokuserades hela hennes uppmärksamhet på mig: "Vilken fin tröja!", utbrast hon. You gotta love that.

Den politiker med allra störst förmåga att omedelbart knyta ett starkt band med en totalt okänd människa, som jag upplevt, är Mike Huckabee. Han är exceptionell. Michelle Bachmann är inte långt efter.

I de tidiga delstaterna handlar det om att personligen träffa väldigt många väljare. Förmågan att knyta band med dem är avgörande för framgång i primärvalen. Det är Michele Bachmanns största tillgång. En tillgång som kan bära henne mycket långt.

8 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Hmm... Finns det någon amerikansk politiker du inte har poserat med? :P

Mathias Sundin sa...

Nu är det inga kvar, innan nästa resa =)

mkk sa...

Förvånansvärt goda i Iowa kanske. I landet har hon inga som helst chanser och det vet partiet.

Mathias Sundin sa...

Menar du för att vinna nomineringen eller mot Obama?

Overseas sa...

Mathias, vad tror du långsiktigt om hennes abortmotstånd och (om än låg-skaliga) anslutning till tea-party rörelsen?

Mathias Sundin sa...

Hur menar du Jacob?

Overseas sa...

Hurvida det kommer vara för/emot henen alltså. Kommer demokraterna kunna utlysa henne som en Sarah Palin-lite?

Att detta kommer uppm'rksammas internationellt, inte minst i Sverige tvivlar jag inte en sekund på. Här i Svedala kommer snarare det dränka ut alla hennes andra meriter.

Mathias Sundin sa...

Abort-frågan spelar nog ingen större roll. Den verkar inte avgöra presidentval. Det var andra saker som gjorde att Palin ogillades av många mittenväljare. Hon gav ett stundtals oinformerat intryck, eller hur man nu ska uttrycka det snällt =)

Instämmer i analysen om Sverige. Där är alltid abortfrågan väldigt stor.