2011-06-13

Ny sammandrabbning ikväll


I kväll är det dags för den första riktiga sammandrabbningen mellan de republikanska presidentkandidaterna. CNN anordnar och platsen är New Hampshire.

Den debatt som gick av stapeln för några veckor sedan i South Carolina var bara en förfäktning eftersom bara en kandidat med verklig chans att vinna, Tim Pawlenty, deltog. I kväll är Michelle Bachmann, Newt Gingrich och Mitt Romney också med. Men fortfarande saknas några möjliga kandidater: Sarah Palin, Jon Huntsman, Rudy Giuliani och Rick Perry.

Läget inför kvällen är att Mitt Romney har stärkt sin position som front runner. Enligt Gallup får han nu stöd av 24% av republikanska primärvalsväljare, upp 7 procentenheter sedan en månad tillbaka. Gapet till tvåan Sarah Palin ökar eftersom hon bara väger in på 16%, upp 1 procentenhet.

Intressant att notera är att Rick Santorum skuttar uppåt från 2 till 6% och att Tim Pawlenty ligger still på 6%, trots ett ganska stort mediegenomslag. Newt Gingrich tappar föga förvånande från 9 till 5%.

Det finns flera intressanta saker att granska ikväll:

Newt Gingrichs kampanj imploderade förra veckan. Han behöver nog slå den ur parken ikväll för att ha någon chans att överleva.

Kan Michelle Bachmann bli ett alternativ till Sarah Palin? De slåss i stor utsträckning om samma väljare.

Hur mycket kommer de andra ge sig på Mitt Romney? Hittills har det mest bara varit nålstick mot front runnern, men igår gav Tim Pawlenty honom en bredsida, och kallade ObamaCare för ObamaNeyCare.

Och så klart Herman Cain. Han gjorde bra ifrån sig i första debatten och parkerar nu högt i opinionsmätningarna. Fortsätter han den positiva trenden?

Inga kommentarer: