2011-06-10

Newt Gingrich imploderar

Newt Gingrichs presidentkampanj imploderade igår när en stor del av hans kampanjpersonal slutade.

"Så här stora problem har jag just nu."

Droppen som fick bägaren att rinna över tycks vara en två veckors semesterresa till Medelhavet som Gingrich kom tillbaka från dagen innan.

“When the campaign and the candidate disagree on the path, they’ve got to part ways", sa en av de som lämnade.

Jag gissar att något liknande det här har utspelat sig i Gingrich-kampanjen:

Kampanjpersonalen har då och då upplevt att Newt inte är hundra procent fokuserad på kampanjen. De har misstänkt att han mest gör det för att höja sin profil, fortsätta sälja böcker, bli mer eftertraktad som föreläsare, osv.
När Gingrich trampade i klaveret i Meet the Press och attackerade Paul Ryan (som han senare tog tillbaka) hamnade kampanjen i kris. Trots detta åkte Gingrich på sin tidigare planerade semester.
Det var beviset för personalen att han inte tog kampanjen seriöst och att den var dödsmärkt.
De två veckorna Gingrich var borta gav personalen gott om tid att prata med varandra och komma överens om att lämna.

Vad som mycket väl kan ha spelat in är att två av Gingrichs främsta medarbetare - kampanjmanagern Ron Johnson och strategen David Carney - är tidigare medarbetare till Texas guvernör Rick Perry. Som, trots tidigare nej, nu funderar på att försöka vinna den republikanska nomineringen.

Det var inte bara kampanjpersonal som lämnade Gingrich igår. Tidigare Georgia-guvernören Sonny Perdue delade ordförandeskapet i Gingrichs kampanj. Han ger nu istället sitt stöd till Tim Pawlenty, och blir ordförande i hans kampanj istället.

Jag ser ingen väg ut ur detta för Newt Gingrich. Han måste lägga ner kampanjen. John McCains kampanj var nära döden sommaren 2007, då kampanjpersonal slutade och fick sparken. Han lyckades bygga upp något nytt. Men detta är värre.

3 kommentarer:

Overseas sa...

Likheterna med Rush Limbaugh är inte bara ytliga för Newt Gingrich. Det är förstås positivt för republikanerna som helhet att Gingrich nu antagligen får lägga ned. Han hade antagligen bara distraherat ett en-siffrigt procentantal ändå.

Sven Wennerström sa...

Jag är inte säker på vilket håll implikationspilarna går när det gäller Perry... har hans planer bidragit till avhoppen eller bidrar avhoppen till hans planer... :-)

På ett plan kan jag tycka lite synd om Newt. Han har antagligen strävat efter att bli president under hela sitt vuxna liv. Det går inte att komma ifrån att han är vansinnigt begåvad.

Problemet är att han tycks vara bergfast övertygad om att denna begåvning i sig skulle räcka för att ta honom hela vägen till vita huset - utan traditionellt kampanjarbete.

Jag ser inte heller hur Newts kampanj ska kunna hämta sig.

Mathias Sundin sa...

Nä, precis Sven, svårt att veta vilket håller implikationspilarna gått.

Perry kan ju ha ringt, bara för att snacka lite sådär i största allmänhet, fråga lite om råd, och lämnat några hintar om att han ska ställa upp. Eller kanske varit ännu mer rakt på sak =)