2011-06-03

Mitt Romney är presidentkandidat, igen

Förra gången han försökte var det Iowa som var det stora priset, delstaten han bara måste vinna. På slutet komma Mike Huckabee glidandes förbi och förstörde dagen. Mitt Romney vann inte nomineringen. När han nu försöker igen är det New Hampshire som blir hans måste-vinst.


På en bondgård i New Hampshire gav han sig officiellt in presidentkampanj, som han egentligen bedrivit oavbrutet sedan han förlorade senast. Jag träffade honom på ett annat ställe i New Hampshire för snart fyra år sedan. Ni kan läsa här om mitt intryck av honom då. Jag blev positivt överraskad.


När jag tittar på hans tal från igår ser jag att det mesta han säger är ungefär detsamma som för fyra år sedan. Att han är person som hela sitt liv har vänt en negativ utveckling till en positiv. I företag, i Olympiska spelen i Salt Lake City och i Massachussetts. Men valet för fyra år sedan handlade - i alla fall inledningsvis - mindre om ekonomin och mer om andra frågor. Irak-krig, utrikes- och säkerhetspolitik, invandring, och så vidare. Romney ligger mer rätt nu.

Han är också front runner. Inte någon överlägsen, inte någon självklar, men ändå front runner.

Föra fyra år sedan var han okänd och högg på allt. Nu är han välkänd och driver en smartare, tydligare kampanj. Han sätter sin egen agenda.

Igår fick vi också ett smakprov på hur både hans republikanska motståndare och hur demokraterna kommer bemöta honom.

Debbie Wasserman Schultz som är ny ordförande för demokraterna sa att om Romney vill se "failure" så behöver han bara titta i spegeln. Under hans tid som guvernör var Massachussetts tredje sämsta delstat i hela USA på att skapa jobb. Hon slog också på hans tidigare jobb som riskkapitalist och menade att han skrutit med att skurit ner i företag och sparkat anställda.


Sarah Palin åkte till Massachussetts och New Hampshire samma dag som Romney lanserade sin kampanj - vilket bara var "en tillfällighet" - och gav honom en känga över RomneyCare. Samma sak gjorde Rudy Giuliani, som också var i New Hampshire igår.

Det som talar för Rommey är att valets stora fråga - ekonomin - också är hans största styrka. Det som talar mot Romney är att det som republikanska primärvalsväljare är mest uppretade över är ObamaCare, som i många stycken är väldigt likt RomneyCare.

Inga kommentarer: