2011-05-11

Hans livs viktigaste tal

Mitt Romney har bestämt sig för hur han ska hantera sjukförsäkringsfrågan: Släpa fram den i ljuset och döda den snabbt.

Som guvernör i Massachussetts drev Romney igenom en sjukförsäkringsreform som många säger är väldigt lik den som president Obama och demokraterna drev igenom för hela USA. Romney har hittills mest undvikit frågan, men vid tillfälle försvarat sig med att den inte alls är så lik, och att den hanterades på delstatsnivå, inte tvingades på någon från federalt håll.

Obamas sjukförsäkringsreform är inte populär bland republikanska väljare. Därför har frågan om likheterna reformerna emellan ansetts vara Romneys klart största svaghet i primärvalet.

Nu har han alltså bestämt sig för hur den ska hanteras. Genom ett tal i morgon. Utan tvekan hans livs viktigaste. Han ska presentera sitt eget förslag för sjukförsäkringsreform för USA.

Kanske är det just president Obama som är förebilden. Som kandidat använde han talekonsten som verktyg för att desarmera den bomb som höll på att brisera när det kom ut vad hans tidigare pastor Jeremiah Wright hade sagt i predikningar.

Romney tar naturligtvis en stor risk genom att medvetet släpa ut frågan i solskenet. Men jag tror ändå det kan vara smart. Om han inte gör något kommer frågan släpas fram av någon annan senare, när primärvalsväljarna är mer uppmärksamma. Inte heller kommer speciellt många politiska motståndare nu sätta kniven i Romney, som de gladeligen skulle göra senare när det läget har uppstått i kampanjandet.

Blir det en Apology, eller No Apology-tour för Romney?

Men, såklart hänger det på att Romney säger något som faktiskt bidrar till att minska skadan. Kommer han att be om ursäkt, säga att han hade fel? Eller tänker han försvara reformen, men försöka distansiera sig från Obama?
Det vet vi i morgon.

6 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Talet kommer att bli intressant. Men förebilden är knappast Obama - innan Obama höll sitt "Jeremiah Wright-tal" så höll Romney i december 2007 sitt tal om "tron i Amerika" - ett väldigt bra tal, där han försökte förklara att väljarna inte behövde känna sig hotade av hans mormonism. Ungefär på samma sätt som JFK ca 50 år tidigare förklarat samma sak gällande sin katolicism.

Gällande det tal som nu kommer så hoppas jag han kommer att betona just att det var en delstatlig reform - gör han det kommer han nämligen att kunna grunda väldigt mycket av sin retorik direkt på konstitutionen, och göra sjukvårdsfrågan till en konstitutionell fråga - gör han det så kommer Obama få väldigt svårt att "definiera honom". Obama kommer förstås att försöka lyfta fram hur Romney drev igenom "RomneyCare" - men om Romney citerar det tionde konstitutionstillägget, och diverse konservativa populära politiker (Reagan, Goldwater etc) så kommer -skillnaden- mellan RomneyCare och ObamaCare att framstå ganska tydligt. Och i det te-party-klimat som numera råder i USA så kan det bli ett mycket framgångsrikt koncept för Romney.

Men vi får väl se vad som händer :)

Men utgår man från det tal som gjorde att republikanerna legitimerade hans tro, så tror jag att han har goda möjligheter att lyckas också med detta.

Det stora hotet mot Romney tror jag kommer att bli om någon annan kandidat (Te x Huckabee) hamrar på att han är en flip-flopper... Men hur det blir med den saken lär vi märka ännu längre framöver :)

Har du läst Romneys bok?

Daniel Andersson sa...

En politiker som ska hålla sitt livs viktigaste tal... Hur många "livs viktigaste tal" håller egentligen en politiker under sin karriär? ;-)

Unknown sa...

Med tanke på titlen på hans bok så kan man ju inte förvänta sig att han kommer be om ursäkt för Romneycare. ;-)

Overseas sa...

Med tanke på titeln på hans bok så ska man nog inte förvänta sig att han ber om ursäkt för Romneycare. ;-)

E. Ljung sa...

Obama är inte den som kommer att definera Romney, det kommer hans motståndare i primärvalet att göra utmärkt själva.

En annan skillnad mellan ObamaCare och RomneyCare är att den senare även betalar för aborter. Tepartygänget gillar verkligen inte aborter...

Ända skälet till Romney har en chans är att resten av fältet är uruselt, kandidater med möjlighet att vinna ställer inte upp och de andra som ställer upp har låga ensiffriga stöd.

E. Ljung sa...

Felet med de flesta svenska republikaner är att de verkar tro, önsketänkande?, att republikanerna i USA skulle vara som högern i Sverige.

Republikanerna finns inte på en svensk vänster-högerskala.

Vilket blir tydligt när de väljer sina favoritkandidater. Tex Giuliani, McCain och Romney, alla som i ett flertal frågor hamnar till vänster om den konservativa basen.
En bas som ogillar att låta homosexuella ingår partnerskap, ogillar att homosexuella tjänstgör i militären öppet, ogillar aborter, gillar waterboarding, ogillar immigrationsreformer, och ogillar sjukvårdsförsäkringsreformer.

Svenska republikaner ogillar däremot Huckabee, ogillar Santorum, och vill inte se Palin som presidentkandidat.