2011-05-22

Tio små presidentkandidater

De senaste veckorna har så tillslut det republikanska startfältet börjat formera sig på allvar. Men mest uppmärksamhet har riktats mot de kandidater som bestämt sig för att inte ställa upp.

I natt kom beskedet att ytterligare en väljer att låta bli: Indianas guvernör Mitch Daniels (som dagen innan fått en dörr i huvudet och tvingats sy). Innan honom har Mike Huckebee, Donald Trump och Haley Barbour sagt nej.

Daniels (t.v.) på den tiden han jobbade åt president Bush.

Men några finns det som vill: På måndag kommer Tim Pawlenty berätta i Iowa att han ställer upp. Herman Cain, som gjorde bra ifrån sig i den första TV-debatten, ställer även han upp. New Gingrich likaså, men han har fått en smått katastrofal start på kampanjen. Mitt Romney kommer göra samma sak snart. Han flexade sina finansiella muskler häromdagen genom att under en enda dag dra in över 10 miljoner dollar till kampanjen. Även Ron Paul, Gary Johnson och Rick Santorum ställer upp, men torde vara chanslösa på nomineringen. Jon Huntsman är på turné i New Hampshire, och är nog nära att bestämma sig för en kandidatur.

Kvar på staketet sitter Sarah Palin, och kanske till viss del Michelle Bachmann. Den senare har skjutit fram sitt avgörande, men verkar samtidigt ta alla nödvändiga steg för att kunna ställa upp.

Huckabee sa att han inte kände "the fire in the belly". Daniels hänvisade till familjen. Barbour likaså. Palin säger att hon känner "the fire in the belly", men är tveksam just på grund av familjen.

Familjen är både ett svepskäl och ett verkligt skäl. Det kan vara bekvämt att skylla på när det politiska inte riktigt talar för en kandidatur, men samtidigt kommer familj och bekanta utsättas för väldiga slitningar. Bachmann säger att hon förbereder sig och funderar genom att läsa "Game Change". Där hängs familjerna ut tämligen brutalt. Ni som bättre vill förstå processen kandidaterna och familjerna tvingas gå igenom bör läsa "What It Takes", om 1988 års presidentval.

Alla avhopp är naturligtvis bra nyheter för de kandidater som ställer upp, men såklart allra mest för Mitt Romney. Om även Sarah Palin bestämmer sig för stå över är han i stor ledning över tämligen okända kandidater. Nomineringen är hans att förlora.

Till sist: Det vidöppna läget på den republikanska sidan kan mycket väl locka in någon som tidigare sagt bestämt nej. Typ New Jerseys guvernör Chris Christie.

Inga kommentarer: