2011-05-08

Fyra vinnare och två förlorare

Fem kandidater stod på scenen i den första republikanska debatten. Jag utser fyra vinnare och två förlorare. De läsare som kan räkna har snabbt konstaterat att fyra plus två är sex. Den fjärde vinnaren är nämligen Fox News.

Att kalla det debatt var egentligen fel, eftersom ingen som helst debatt förekom. Utfrågning hade varit mer korrekt, men hur som helst var det en lysande utfrågning av Fox News. Tuffa, korrekta och relevanta frågor till varje kandidat.

Vinnarna:

Herman Cain. Han framstod som klart mer seriös än vad jag föreställt mig. Hans svar var kärnfulla och bra formulerade men det var inte retoriken som var huvudnumret. Han hade faktiskt något att säga. Framträdandet kommer nog innebära en del pengar in i hans kampanj och att han tas på allvar framöver.

Tim Pawlenty. Statsmannen bland deltagarna. Lugna, välrepeterade svar som han använde för att berätta om sig själv för väljarna. Arbetarklassbakgrunden, hur han upplevt arbetslöshet, bedrivit konservativ politik i en demokratisk delstat, och så vidare. Inte någon som fyller väljarna med hopp och energi, men duglig och trygg.

Ron Paul. Börjar han bli för gammal och gaggig? Har han kvar något av det som gjorde honom så populär 2007 och 2008? Ja. Hans fans kommer fortsätta stödja honom. Inte för att de tror att han kan vinna, utan för att de tror att han kan påverka debatten. I huvudsak bra svar och en konsekvent libertariansk hållning.

Förlorarna:

Gary Johnson. Hade möjligheten att sno den libertarianska facklan från Ron Paul, men misslyckades. Goofy är ett ord som dyker upp när jag ser honom i action. Han klagade desperat vid ett tillfälle på att de andra fått så många frågor på raken. Sånt ser inte bra ut. Han måste skärpa till sig rejält om hans kampanj ska få något som helst luft under vingarna.

Rick Santorum. Han har en mycket tydlig socialkonservativ profil och man kan undra varför han inte når fram. Well, om ni kollar på debatten förstår ni varför. Hans svar är osammanhängande och han känns som en förlorare. Det går inte riktigt att ta honom på allvar. Han kommer säkert gneta på, men mer än någon procent av rösterna har jag svårt att tro att han kommer få.

Amerikanska nyhetsanalyser har lagt upp alla YouTube-klipp från debatten.

1 kommentar:

Johan Ingerö sa...

Santorum är det här valets Sam Brownback. Hoppas, hoppas jag...