2011-04-09

Bara början

Med lite drygt en timme kvar till deadline så kom den republikanske talmannen John Boehner överens med den demokratiske majoritetsledaren i senaten Harry Reid. Det blir neddragningar med 37,8 miljarder dollar fram till september. Det är 78,5 miljard dollar lägre än president Obamas budgetförslag.

John Boehner på telefon med Barack Obama på fredagen.

Barack Obama har hållit förhandlingarna från sig, även om tjänstemän från Vita huset var inblandade hela tiden. Senast veckan har gått in på allvar och hållit tre möten mellan honom själv, Boehner och Reid. På fredagen pratade han ett par gånger med Boehner på telefon och någon gång med Reid.

Men den här budgetfighten är bara början. Snart ska kongressen besluta om att höja taket för statsskulden. Och i höst ska en ny budget antas.

Republikanerna har pressats hårt av Tea Party-rörelsen att driva igenom stora neddragningar. John Boehner har fått en del kritik under resans gång, men nu verkar den initiala reaktionen från dem ganska positiv.

Nu hör jag TV4:s rapportering från USA. Där säger reportern att republikanerna i princip vill skära bort allting och inte ha kvar någonting. Dessutom att Tea Party-rörelsen är missnöjd. Även i Paul Ryans budgetförslag - som är det klart mest radikala - ligger statens utgifter på cirka 20 procent av BNP. En del kvar till ingenting.

Typisk svensk rapportering. Suck.

3 kommentarer:

Micke sa...

Tack för att du talar om att lånetaket ännu inte har höjts. Har letat förtvivlat efter detta i tidningarna. Enligt min åsikt är det frågan om lånetaket som är den viktigaste akuta frågan i USA just nu.

Mathias Sundin sa...

Mitten av maj, har de på sig till, om jag inte minns fel.

Sven Wennerström sa...

Exakt när taket behöver höjas är det ingen som riktigt vet, men som du skriver är den bästa prognosen nu i mitten av maj. Dock finns det tydligen vissa nödåtgärder som kan sättas in för att fördröja det ytterligare som det skulle behövs.

Dock menar vissa att man inte ska hänga upp sig på datumet i det här fallet, ty marknaderna kanske inte alls sitter still i båten och väntar till mitten av maj...

Ledarskapet på båda sidor är överens om att höja taket. Frågan nu är om det kommer att bli en clean bill, eller om det blir svårförhandlade tillägg.