2011-04-08

Hur civiliserad är Obama då?

Karin Petterson på Aftonbladet kommer med en vanlig drapa mot de republikanska presidentkandidaterna. Hon liknar dem vid det klientel som hänger i baren i Star Wars, kriminella och lycksökare. Så avslutar hon med detta:
"Det är dags att Obama säger som det är, och slutar låtsas att det är civiliserade människor han har att göra med."
Hennes text innehåller ingen kritik i sak - förutom mot Paul Ryan som mig veterligen inte ställer upp i presidentvalet.

Den här bilden är oerhört tröttsam. Ska du hålla på någon amerikansk presidentkandidat så får du ta det onda med det goda.

Låt mig bara ta två exempel för Barack Obama:
  • Barack Obama försvarar dödsstraffet.
  • Han vill inte att homosexuella ska få gifta sig.
Skulle Karin Pettersson beskriva detta som en "civiliserad" politiker? Jag tror inte det. Till listan kan läggas att Obama nu inte tänker stänga fånglägret på Guantanmo.

Att döma ut motståndarna som ociviliserade och själv helhjärtat stödja en politiker som försvarar dödsstraffet känns något hycklande.

Återigen: Ska man vara engagerad i amerikansk politik får man ta det onda med det goda. Det är ett annat politisk klimat. Man kan inte döma den ena sidan enligt en svensk måttstock, och låta den andra sidan helt komma undan.

Barack Obama har massvis med bra åsikter också. Jag säger inte att man inte kan stödja honom. Såklart kan man det. För man förstår att USA är annorlunda, amerikanska väljare och kultur är annorlunda.

Själv har jag ingen förutfattad mening vilken sida jag ska stödja. Om jag kommer stödja Obama 2012 eller den republikanska kandidaten återstår att se. Jag tycker Obama hanterat Libyen snyggt (även om det tog väl lång tid) samtidigt som flera republikanska kandidater inte gjort det. För mig är utrikespolitiken avgörande i vem jag kommer stödja. Men det hänger också så mycket mer på personerna i amerikansk politik. Du kan inte säga att demokraterna tycker si och republikanerna tycker så. De tycker så olika inom partiet.

2 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Tack för tipset. Helt otroligt värdelöst.

Det är häpnadsväckande att så många av dessa svenska USA-reportrar trots att de bor i USA och i somliga fall bott där i årtionden, likväl har så dålig och så ensidig koll på saker och ting.

Unknown sa...

Det är skrämmande hur partisk den svenska journalistkåren är när det kommer till Amerikanska republikaner.

Det påminner mig återigen om Johan Nroberg vs. Cecilia Uddén. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=494179