2011-02-15

Ditt och datt

Mitt Romney fortsätter att leda överlägset i New Hampshire, så här ett år innan det är dags för "First in the Nation Primary". Han får 40% av rösterna i den senaste mätningen. Intressant nog återfinns Rudy Giuliani på andra plats, med 10%. Tim Pawlenty och Mike Huckabee får båda 7%. Sarah Palin skrapar bara ihop 6%.

Haley Barbour är den kandidat som fått mest negativa nyheter hittills. Nu är det TIME som påstår att han lobbade för Mexico 2001 och en amnesti för illegala invandrare i USA. Något som inte går hem speciellt väl i republikanska primärval. Han får nu förneka att han stödjer någon amnesti eller att han lobbat för det. Någon är ute efter Barbour, tidigare i år kom nyheter om att han använt delstatens flygplan på ett inte helt korrekt sätt.

Republikanska senatorn Jon Kyl har meddelat att han inte ställer upp för omval 2012. Han är i dag nummer två för republikanerna i senaten, där han suttit sedan 1995. Hans jobb, som whip i senaten, kommer bland andra John Cornyn från Texas och Lamar Alexander från Tennesse vilja ha. Republikanska kongressledamoten Jeff Flake har redan meddelat att han kandiderar i Arizona.

En annan som kanske kommer att ställa upp i senatsvalet i Arizona, eller i alla fall hade funderat på det tidigare, är demokraten Gabrielle Giffords. Kongressledamoten som sköts tidigare i år. Efter skjutningen har det alltså framkommit att hon planerade en sådan kampanj, och många hoppas att hon återhämtar sig såpass att hon kan göra det ändå.

Inte heller Jim Webb (D) från Virginia ställer upp för omval till senaten. Sedan tidigare vet vi att George Allen, som Webb slog 2006, kommer försöka återta sin gamla plats. Nu väntar alla på att Tim Kaine, demokraternas ordförande och tidigare guvernör i Virginia, ska meddela sina planer. Han har tidigare sagt - innan Webbs besked - att han var nöjd med sitt nuvarande jobb.

First Read tittar på republikanernas möjliga väg till majoritet i senaten. De behöver netto fyra platser (om de inte vinner presidentvalet) för att ta majoriteten. De fyra skulle kunna vara republikanskt lutande North Dakota där sittade demokratiska senatorn Kent Conrad pensionerar sig, Nebraska där Ben Nelson (D) ställer upp för omval men republikanerna har en stark kandidat i chefsåklagaren Jim Bruning, Montana där Jon Tester (D) ställer upp för omval men populära kongressledamoten Danny Rehberg utmanar honom och så då Virginia där George Allen har en god chans att vinna.

Sarah Palin anställer en stabschef, Michael Glassner. Något som tolkas som att hon börjar ladda för en presidentkamapanj. Han är tidigare rådgivare till senatorn och presidentkandidaten Bob Dole och jobbade med Sarah Palin i John McCains presidentkampanj.

Republikanska senatorn Olympia Snowe står på Tea Party-rörelsens lista över senatorer de tänker försöka byta ut 2012. Snowe är från Maine, en delstat som lutar åt demokraterna. Kanske kan de slå Snowe i republikanska primärvalet, men denne kandidat får sedan svårt att vinna valet i november.

Inga kommentarer: