2011-02-15

CPAC 2011

I helgen hölls årets höjdpunkt för många konservativa i USA, Conservative Political Action Conference, CPAC. År som dessa, i upptakten till ett republikanskt primärval, är fokus extra stort på konferensen. De flesta möjliga kandidater var på plats, som Mitt Romney, Haley Barbour, Tim Pawlenty och Mitch Daniels. Några omöjliga också, som Donald Trump, Herman Cain och Ron Paul. Värt att notera är att Sarah Palin inte var på plats. Inte heller nykläckta senatorn Marco Rubio fanns på plats, men skickade en videohälsning till konferensen.

På slutet hålls alltid en omröstning om vilka deltagarna på konferensen skulle vilja se som republikansk presidentkandidat. Utfallet säger väldigt lite om vem som sedan faktiskt vinner nomineringen, men är rätt intressant ändå.

Årets vinnare (precis som förra året) är Ron Paul med 30 procent av rösterna, Mitt Romney kom in på andra plats med 23 procent. Ingen annan kom upp i tvåsiffrigt. Hela listan hittar ni nedan.

För en alldeles briljant rapporteringen och analys på svenska av talen på CPAC ska ni gå till Amerikanska nyhetsanalyser. Hittills ligger inlägg om 27 anföranden uppe på deras blogg.

Politico har rankat vinnare och förlorare från årets CPAC.

Ron Paul: 30 %
Mitt Romney: 23 %
Ron Johnson: 6 %
Chris Christie: 6 %
Newt Gingrich: 5 %
Tim Pawlenty: 4 %
Michele Bachmann: 4 %
Mitch Daniels: 4 %
Sarah Palin: 3 %
Herman Cain: 2 %
Mike Huckabee: 2 %
Rick Santorum: 2 %
John Thune: 2 %
Jon Huntsman: 1 %
Haley Barbour: 1 %
Övriga: 5 %
Osäkra: 1 %