2011-01-06

Ditt och datt

Michelle Bachmann kommer möjligen ställa upp i presidentvalet. Hon är kongressledamot från Minnesota och har på kort tid fått ett stort nationellt genomslag. Jag träffade henne i november och återkommer med en lite längre report, så fort jag får ur korten ur min kamera (som strular just nu). Tills dess kan ni läsa lite om Amerikanska nyhetsanalysers syn på Bachmann.

Det är på gång en del förändringar av bemanningen i Vita huset. Inledningsvis pratades det om mindre förändringar, nu ser det ut att bli flera som rör på sig. Rahm Emanuel lämnade ju jobbet som stabschef förra året och ersattes temporärt av Pete Rouse. Först trodde många att Rouse skulle fortsätta, men det verkar mer och mer troligt att Bill Daley får jobbet. Daley är bror till Chicagos avgående borgmästare Richard Daley och tidigare handelsminister åt Bill Clinton. Robert Gibbs slutar som Vita husets pressekreterare. Han kommer fortsätta som rådgivare åt president Obama, men inte inifrån Vita huset. Det spekuleras bland annat om att han kommer att starta en demokratisk motsvarighet till American Crossroads. Spekulationerna om vem som kommer efterträda Gibbs är såklart redan igång. Marc Ambinder har en bra sammanfattning om personalförändringarna.

John Boehner är nu ny talman i representanthuset efter att republikanerna tagit makten. Han och hans kollegor börjar med att ändra en del regler. De kommer nu också snabbt sätta en plan i verket för att återställa en del av president Obamas och demokraternas tidigare beslut. Eftersom demokraterna fortfarande kontrollerar senaten och Vita huset kommer de inte komma särskilt långt, men hoppas bland annat tvinga fram en del kompromisser.

Rahm Emanuel har nu tagit sig igenom det sista hindret för att få ställa upp i borgmästarvalet i Chicago. En domare ger honom tillstånd att ställa upp. Samtidigt verkar Carol Mosely Braun lyckas ena de svarta ledarna bakom hennes kandidatur. Rahm leder klart i alla opinionsmätningar.

Senator Richard Lugar från Indiana har träffat ledare för Tea Party-rörelsen, i ett försök att förhindra en Tea Party-utmanare i primärvalet, nu när han är uppe för omval 2012. Mötet var artigt, men Tea Party-folket tänker fortfarande utmana honom, rapporterades det efter mötet.

Inga kommentarer: