2011-01-03

What It Takes av Richard Ben Cramer

What It Takes är en fascinerande bok. Författaren Richard Ben Cramer bestämde sig för att ta reda på hur personerna som ställer upp i ett amerikanskt presidentval är. Finns det några gemensamma drag? Hur orkar de med? Och hur påverkar en presidentkampanj dem och deras familjer?

På över 1000 sidor följer han sex kandidater i presidentvalet 1988. För republikanerna George Bush och Bob Dole. För demokraterna Joe Biden, Dick Gephardt, Gary Hart och Michael Dukakis.

Cramer har gjort en oerhört omfattande research och fått mycket rätt. Ted Kaufman, på den tiden medarbetare till Joe Biden, har sagt i en intervju att han är förvånad över hur mycket Cramer fått rätt i historiebeskrivningen.

Författarens skrivstil är annorlunda och lyckas fånga varje kandidats personlighet. Hur de uttrycker sig, hur de reagerar på saker, hur de är.

Boken visar också spelet mellan media och politik. Hur medierna uppfattar saker och gör det till sanningar, ibland nästan helt utan substans. Därför fick boken ett mycket svalt mottagande i media när den kom ut. Nu, tjugo år senare, ses den som en klassiker. Boken som definierade modern kampanjrapportering, kallar Politico den i en intervju med Richard Ben Cramer.

Så, finns det några gemensamma drag hos kandidaterna? Ja, det finns en sak. De är alla extrema på något sätt. De har alla väldigt mycket av någon egenskap. Det är inte samma sak, de är inte likadana, tvärtom är de väldigt olika. Men någon eller några egenskaper har de väldigt mycket av. George Bush är extremt duktig på att bli vän med folk. Joe Biden är otroligt medryckande och impulsiv. För att ta två exempel. Just beskrivningen är Biden är extra intressant, både för att han är en väldigt underhållande person och för att just nu är USA:s vicepresident.

Vill ni förstå människorna som styr vår värld - för jag antar att dessa människor nog är ganska lika i alla länder - ska ni läsa What It Takes av Richard Ben Cramer. Den är lång, men det är ingen nackdel. Jag blev ledsen när den tog slut.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Tack för tipset, det verkar vara en väldigt intressant bok.