2010-11-18

Starkaste signalen hittills från Sarah Palin

Jag tror att Sarah Palin kommer ställa upp i presidentvalet. Världen kommer att bli galen. Medias bevakning av hennes kampanj kommer bli hysterisk, i alla dess former. Hysteriskt stor och hysteriskt konstig. Tecken på det stora intresset ser vi idag när TT plockar upp hennes uttalande hos Barbara Walters och i en stor intervju i New York Times, där hon säger att hon aktivt överväger en presidentkampanj.

Men, Sarah Palin är oberäknelig, så jag skulle faktiskt inte bli förvånad om hon beslutar sig för att inte ställa upp. Trots att hon har haft gott om tid på sig att förbereda sig så har hon långt ifrån någon presidentkampanj på plats. Organisationen runt henne är liten och innehåller inte massa folk som vet hur man driver en nationell kampanj.

I huvudsak är det på andra sätt vi har sett att hon närmar sig en kampanj.

Det då tydligaste tecknet var då, att hon i september åkte till Iowa - ingen amerikansk politiker åker till Iowa av en slump - och höll ett tal på en republikansk middag. Talet var början på ett budskap. Det var en hyllning av Tea Party-rörelsen och slängar mot det republikanska etablissemanget, med Karl Rove i spetsen. De två har under en längre tid utbytt pikar med varandra. Kort därefter släppte hennes politiska kommitte, SarahPAC, en webbvideo på samma tema. En hyllning av Tea Party och en dissning av etablissemanget.


Hon har sedan i flera olika intervjuer svarat allt mer tydligt på frågan om hon tänker ställa upp i presidentvalet och gett flera hintar i den riktningen.
Direkt efter mellanårsvalet släppte SarahPAC ytterligare en webbvideo som lyfte fram de Tea Party-kandidater som Palin stöttat i valet. Den avslutas med en rytande grizzlybjörn, en av Palins Mama Grizzlies, får man anta. Hennes namn på de kvinnor hon stöttat i kampanjerna. Ni är förlåtna om ni tror att videon är en start på en presidentkampanj. För det kanske just den är.


Jag skulle inte säga att det är något större problem för Palin att hon inte satt ihop något presidentkampanjsteam ännu. Barack Obama är ett levande bevis på att det går att göra med mycket kort varsel. Hennes kampanj kommer bäras av människor i Tea Party-rörelsen, och de organiserar sig fint utan att ett högkvarter i Washington talar åt dem vad de ska göra. Naturligtvis måste hon få ett team på plats, men Palin är inte lika beroende som andra kandidater av det. Hon har nog också varit klok och väntat, för att se vilken sorts personer hon vill ha, och vilka hon kan lita på. Hon lärde sig en läxa från konflikterna med kampanjpersonal i McCains kampanj, vilket hon vittnar om i intervjun i NYT.

Hon är någon självklar vinnare om hon ställer upp. Mitt Romney och Mike Huckabee ligger oftast före henne i opinionsmätningarna och framförallt Romney har denna gång förberett sig mycket väl.

Jag hoppas inte att hon vinner, för jag tycker inte hon är kvalificerad att bli president, och det finns bättre kandidater. Men jag kommer älska showen kring henne och jag kommer då och då rycka ut och försvara henne mot de allra dummaste anklagelserna. Och mot den konstiga bevakning vi tyvärr kommer att se. Jag skrev en rapport om detta för Timbro. Hur media särbehandlade henne som republikansk kvinna när hon var vicepresidentkandidat. Går att läsa här.

Inga kommentarer: