2010-11-16

Slaget i Chicago

"Gå och rösta - och rösta många gånger!"

Det var ett återkommande skämt bland republikaner i Chicago och Illinois, när de pratade om vad demokraterna brukade säga till sina väljare.

Chicago är känt för sitt hårda politiska klimat, men alla möjliga sorters fuffens. Nu, direkt efter att alla val i november precis är avklarade, så gör sig staden redo för ett borgmästarval. Richard M Daley har varit borgmästare sedan 1989. Hans far, Richard J Daley, var borgmästare i 21 år, från 1955 till 1976, då han avled på jobbet.

När någon suttit ohotad så länge finns det många som känner sig kallade han denna person träder åt sidan. En av dessa är som bekant Rahm Emanuel, men det finns många fler.

Carol Mosely Braun, den första och hittills enda svarta kvinnan i senaten, har officiellt gett sig in i leken. Det har även kongressledamoten Danny Davis, som fått stöd av en grupp svarta ledare i staden. Även Miguel Del Valle, city clerk, och Gery Chico, ordförande för utbildningsnämnden, känner sig kallade. Troligen även delstatssenatorn James Meeks.

Flera av kandidaterna har lämnat in papperna och signaturerna från väljare som krävs för att kunna ställa upp i valet. Det är ett första styrketest. Emanuel och Mosely Braun flexade sina muskler genom inte mindre än drygt 90 000 signaturer vardera. Davis och Chico fick ihop cirka 50 000 signaturer, Del Valle 40 000 och James Meeks, som inte lämnat in ännu, ligger på cirka 33 000.

Chico vill nu ha tio debatter fram till valet. Mosely Braun sex stycken. Emanuel sa inte hur många han ville ha. Den som är front runner brukar oftast vilja ha så få debatter som möjligt, för att inte ge de mindre kända och populära motståndarna onödigt utrymme. En debatt är ju alltid riskfylld dessutom. Man kan säga något korkat, eller motståndaren något briljant. Richard M Daley debatterade aldrig i valrörelserna.

Emanuel, som troligen är den kandidat som kommer dra in klart mest pengar, är nu redan uppe med en TV-reklam. Slaget i Chicago är nu officiellt igång.

Inga kommentarer: